Belföld

Ebben a ciklusban nem lesz egykulcsos az SZJA

Fel sem merülhet, hogy ebben a ciklusban egykulcsos legyen a személyi jövedelemadó – írja a Világgazdaság a szocialisták gazdaságpolitikusainak véleményéről. Az MSZP az adókedvezményeket rostálná át, az SZDSZ vezető politikusai a kétkulcsos szja-t támogatnák.

Egyelőre csak kezdeti szinten folyik a jövő évi adóváltoztatások előkészítése, de úgy tűnik, most is az SZDSZ igyekszik emelni a tétet. Legalábbis egyes politikusai már határozott szándékokról nyilatkoztak úgy, hogy koalíciós szinten erről még nem volt egyeztetés, s tudni előre, az „adótéma” az egyik legérzékenyebb része a szocialisták és a szabad demokraták közötti együttműködésnek.

Az SZDSZ parlamenti vitanapot igyekszik kezdeményezni az adók csökkentéséről, Csillag István már konkrétumokat is bejelentett. A gazdasági miniszter jelezte: tárcája az iparűzési adó felváltására tesz javaslatot, és az egykulcsos szja bevezethetőségének előnyein gondolkozik. Az SZDSZ szerint nincs racionális alapja a bevezetésének, ehelyett a párt választási programjában is szereplő kétkulcsos szja-ra tesznek majd javaslatot. Ennek iránya ma a 18 és a 36 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik