Belföld

Szapáry: alacsony kamat, csak alacsony inflációs szintnél

Alacsony kamat és stabil árfolyam csak alacsony infláció mellett érhető el - mondta Szapáry György, a jegybank alelnöke egy keddi konferencián.

A Napi Gazdaság és a Central European Business Centre (CEBC) konferenciáján kifejtette: az idén várhatóan javul a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete, jobbak a konjunktúra kilátások, csökken a fizetési és az államháztartási mérleg hiánya. A piaci konvergencia folyamat azonban csak lassan indulhat be ismét, a befektetők várhatóan késve reagálnak majd a “jó hírekre” – tette hozzá az alelnök.

A nagy költségvetési deficit fokozza az inflációs nyomást, ez ellen a jegybanknak fel kell lépnie – szögezte le Szapáry György.

Az alelnök szerint nem csak az infláció emelkedése, de az inflációs bizonytalanság, az inflációs várakozások növekedése is kockázatot hordoz magában. Szapáry György előadásában elmondta, hogy az infláció nem képes tartósan reálgazdasági problémákat kezelni, viszont a magas infláció tartósíthatja a gazdasági problémákat.

Jogi szempontból nézve Magyarországra az összes eurózóna tagországhoz hasonlóan érvényes lesz az EU-csatlakozás után az európai stabilitási paktum, azonban a magyar eurózóna csatlakozásig a paktum be nem tartásából eredő szankciók alól felmentést kap az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik