Belföld

MSZP-SZDSZ – feszítés és oldás

A személyi jövedelemadó okozta MSZP-SZDSZ nézeteltérés még újdonságként hatott. Mára a kisebbik kormánypárt képviselői már nyíltan küldik melegebb éghajlatra a miniszterelnököt - jóllehet utána bocsánatot kérnek érte.

Medgyessy emlékezetes országértékelő beszéde óta egyre nő a feszültség a két kormánypárt között. Már nemcsak Medgyessy közvetlen köztrásaságielnök-választársól és a kisebb parlamentről szóló javaslatát bírálja az SZDSZ, hanem magát a miniszterelnököt is.


A kisebbik kormánypárt vezetői szerint választóvonalhoz érkezett a koalíció. Fodor Gábor figyelemelterelésnek nevezte a javaslatokat és kijelentette: ez így nem mehet tovább. Gusztos Péter szerint fel kell szólítani a kormányfőt, hogy hagyjon fel a közjogi barkácsolással. Hozzátette, “nem hasznos, ha a miniszterelnök politikai Anettkaként nagyot szóló javaslatokkal kerül a címlapokra.”

Eörsi gyerekszobája


Még konkrétabban fogalmazott Eörsi Mátyás. Az SZDSZ-es politikus a miniszterelnök közvetlen államfőválasztásra vonatkozó javaslatát bírálva azt mondta: ha a kormányfő mindig a nép akaratára és véleményére hivatkozik, akkor “kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessy Pétert miniszterelnöknek”. Eörsi hozzátette, ha a nép úgy dönt, “akkor húzzon el, és az MSZP keressen másik miniszterelnököt”. Ezért a kijelentéséért a képviselő kedden egyébként elnézést kért Medgyessy Pétertől, mondván, hogy nem akar hozzájárulni a politikai stílus eldurvulásához.


A kisebbik kormányzópárt elnöke már a felvetés pillanatában ellenezte Medgyessy ötletét. “Felelőtlen minden politikus, aki a közjogi berendezkedés alapjait végiggondolatlan és a pillanatnyi népszerűséget szem előtt tartó javaslatokkal kezdi el bontogatni” – közölte Kuncze Gábor. A pártelnök ugyanakkor önmérsékletre intette az SZDSZ képviselőit és kiszivárgott információk szerint a hétvégén nekiment a „keménykedőknek”. Lapértesülések szerint a frakcióvezető azt mondta, hogy éppen az eddigi kritikáikat hiteltelenítik azok, akik elvetik a sulykot, majd magyarázkodásra és bocsánatkérésre kényszerülnek.


Mégsincs harag 


Az MSZP szemet hunyt az SZDSZ vasárnapi Szabad Tanácskozásán elhangzott, Medgyessy Pétert élesen támadó megnyilatkozások felett. Az MSZP-ben többen úgy látják: azért nem akar közvetlen köztársasági elnökválasztást koalíciós partnerük, mert akkor nem diktálhat. Hónapok óta tárgyal a nagyobbik kormánypárt az SZDSZ-szel a gazdasági tárca szétválasztásáról, de hiába.


Lengyel László, közgazdász-politológus a Magyar Hírlap keddi számában azt fejtegeti: elképzelhető, hogy az emberekkel párbeszédet kezdő kormányfő köztársasági elnöki kampányba kezdett. A közjogi átalakulást felvető miniszterelnöki terveket a gazdaság biztató adatai is segítik – véli Lengyel. Ugyanakkor megkérdőjelezi a kormányfői javaslatok hitelességét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik