Belföld

Visszafogottan ünnepli a csatlakozást Szlovákia

A szlovák kormány úgy döntött, hogy jelentős mértékben csökkenti a májusi, uniós belépésre tervezett ünnepségek programját.

Az eredetileg 14 millió szlovák koronára – mintegy 90 millió forintra – tervezett kiadások csökkentését Ivan Miklos pénzügyminiszter jelentette be.

Miklos kifejtette, hogy az ország jelenlegi gazdasági és politikai állapotában a túlzottan pompázatosra és pazarlóra méretezett ünneplés provokációként hatna. Így a legfrissebb elképzelés szerint csak az országban mindenfelé található óriásplakátokon jelennének meg a belépést méltató feliratok, emellett a pozsonyi parlament tartana ünnepi ülést és utána fogadást.

Ezen kívül a pozsonyi Várban rendeznének kulturális programot. A költségcsökkentés valószínűleg elsodorja majd a Nemzeti Színházba tervezett, 500 fős fogadást, amelyet ráadásul több nagyvárosban kivetítőkön közvetítettek volna.

A közvélemény már azt is felháborodással fogadta, hogy a szlovák honatyák saját jövedelmeik emelését szavazták meg. Eszerint áprilistól egy képviselő közel 6300 koronával kapna többet a jelenleginél, a miniszterek kilencezerrel, az államfő 25 ezerrel. Schuster elnök ezzel kapcsolatban kijelentette: az emelést jelen helyzetben erkölcstelennek tartja, és a neki jutó pénzt jótékony célokra adományozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik