Belföld

Az unió többsége támogatja a közös bevándorlási politikát

Az EU tagállamok polgárainak nagy többsége elismeri, hogy egyes gazdasági ágazatokban szükség van a bevándorlókra, ugyanakkor a beutazókkal szembeni alaposabb határellenőrzésnek a híve.

Ez derül az Eurobarometer felméréséből, amelyet a 15 tagállam, országonként 500 polgárának véleményére alapoztak. A Brüsszelben hétfőn közzétett tanulmány szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli: a munkaerőpiacon szükség van a külföldiekre, sőt ez az arány Írországban, Luxembourgban és Svédországban mintegy 80 százalékot ért el. Csak Belgiumban, Németországban és Görögországban vélekedett a megkérdezettek kevesebb mint fele úgy, hogy szükség van a bevándorlókra. Ausztriában ez az arány 60 százalékos volt. A megkérdezettek kétharmada szerint a törvényes úton bevándoroltaknak a hazai lakossággal azonos jogokat kell garantálni.

Ugyanakkor az EU-polgárok mintegy 80 százaléka szerint erőteljesebb határellenőrzéseket kell foganatosítani az unióba az EU-n kívülről jövő beutazókat érintően. Az olaszok és a görögök a leginkább ” ellenőzéspártiak”, az ő körükben az arány 89 százalék volt. A megkérdezett osztrákok 79 százaléka híve a határellenőrzés szigorításának.

Az EU tagállamokban nagy az aránya azoknak, akik támogatják különböző kérdésekben az unió-szintű szabályok, eljárások kidolgozását. A megkérdezettek 85 százaléka szerint a menedékjogra vonatkozóan közös szabályok kellenének és 71 százalék vélekedik úgy, hogy a bűnözés-elleni fellépés hatékonyabban oldható meg az unió szintjén. Egyetértés mutatkozik abban is, hogy gyámsági ügyekben a határozatokat az EU egészében kellene elismertté tenni, csakúgy, mint a válásokat, vagy az örökösödési döntéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik