Belföld

Soros György egykori társa befektetési alapot hozott létre

Jim Rogers alapkezelő, Soros György egykori társa a Quantum befektetési alap létrehozásában új árupiaci indexhez kötött befektetési alapot hozott létre a svájci Equinoxe Partners fedezeti alapokat kezelő céggel együttműködésben. Az alap olyan nyersanyag piacok árfolyam alakulását követi, mint például a gyapot, az olaj, a kukorica vagy az ötvözőfémek.

A Diapason Rogers Commodity Index Fund az 1998 augusztusában létrehozott Rogers International Commodity Index sikerét szeretné megismételni. Az utóbbi, kizárólag hosszú pozíciókat felvevő alap megalapítása óta 156 százalékos növekedést ért el.

Az új index 35 nyersanyag árát követi majd. A súlyozásban 44 százalékkal vesznek részt különféle energia kontraktusok, melyből 35 százalékpont nyersolaj lesz. A gabona és olajos magvak kontraktusai 21,09 százalékkal, az ötvözőfémek 14 százalékkal, az élvezeti cikkek 9,91 százalékkal, a nemesfémek pedig 7,10 százalékkal szerepelnek az alap súlyozásában.

A nyersanyagárak több éves leszálló szakasz után mostanában indultak emelkedésnek főként az expanzív fázisban lévő kínai gazdaság, valamint az amerikai gazdasági javulás által keltett kereslet miatt.

Jim Rogers szélsőséges “bessz” állásponton van a dollár árfolyamát illetően. “A dollár három-négy éven belül elveszíti a vezető nemzetközi devizaként betöltött rangját” – jelentette ki.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik