Belföld

Politikai támadásra panaszkodik a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) politikai támadásként értékeli Molnár László szocialista országgyűlési képviselő vasárnapi kijelentéseit - közölte a felügyelet hétfőn.

Molnár László, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének távoznia kell posztjáról, mert az ingatlanszövetkezetek esetében a felügyelet rosszul mérte fel a helyzetet. A képviselő közölte: ha Szász Károly “saját jószántából és jól felfogott érdekében” nem távozik posztjáról, átiratban kéri fel a kormányfőt, hogy alkalmatlanság címén mozdítsa el helyéről a PSZÁF elnökét.

A PSZÁF hétfői közleménye szerint Molnár László a felügyelet ellen próbálja hangolni a közvéleményt azzal, hogy “tudatosan vagy hozzá nem értésből következetesen összekeveri az ingatlanszövetkezeteket a pénzügyi szervezetekkel, a tagi kölcsön intézményét pedig a betétgyűjtés fogalmával”.

A felügyelet szerint ez a felelőtlen magatartás súlyosan rombolja a pénzügyi szervezetek iránti bizalmat, jóllehet a képviselő maga is tisztában van azzal, hogy a hatályos törvények nem adnak lehetőséget a PSZÁF számára az ingatlanbefektetési szövetkezetek működése ellenőrzésére.

Ennek ellenére a felügyelet volt az egyetlen olyan közigazgatási szervezet, amely már évekkel ezelőtt valamennyi nyilvános fórumon felhívta a figyelmet ezen befektetések fokozott kockázataira, ideje korán jogszabály-módosításokat kezdeményezett, és megtette a szükséges feljelentéseket a rendőrségen és az ügyészségen.

A PSZÁF arra kéri a magyar pénzügyi szektorért felelősen gondolkodókat, hogy határolódjanak el Molnár László országgyűlési képviselő “jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, szakmaiatlan és beláthatatlan következményeket előidéző rágalmaitól” – áll a PSZÁF közleményében.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik