Belföld

Olcsó lakás életbiztosítással

A visegrádi együttműködés országaiban kíván olcsó lakásokat építeni a szlovákiai Koronis Rt. A négyzetméterenként nettó 90 ezer forintba kerülő lakásokhoz életbiztosításhoz kötött finanszírozással lehet majd hozzájutni - olvasható a Magyar Hírlapban.

A Komárnótól nem messze lévő Kvetoslavov község mellett zöldmezőn épül már az az üzem, amely a francia Qadra technológiával beton építőelemeket állít elő. A próbaüzem várhatóan májusban indul. A kapacitása – száz négyzetméteres családi házban mérve – évi ezer lakás.

A Nyitrán alapított, de hamarosan pozsonyi székhelyű Koronis Rt. a rendszer gazdája. A cég hamarosan holdingként fog működni, mivel már szervezi a cseh, a lengyel és a magyar leányvállalatát is. Hazánkban 40 kivitelező vállalat társtulajdonosként lép be a cégbe. A rendszer különlegessége nem a technológia, annak ellenére, hogy legfőbb erénye az olcsósága, amit Franciaországban a szociális lakásépítésben használnak ki. A finanszírozás az, amely különösebb figyelmet érdemel. Erről Stefan Derjan csak vázlatos ismertetőt adott lapunknak.

A Koronis holding egy biztosítót hoz létre, amelynél életbiztosítást kötnek a majdani tulajdonosok. Ha mai árakkal számolunk, akkor egy száz négyzetméteres családi ház – áfával együtt – bő 11 millió forintba kerül, telek nélkül. Ha a vevő havi 30 ezer forintot fizet a biztosítónak, akkor 30 év alatt törlesztheti a lakás vételárát. Az életbiztosítás díjtartaléka adja ugyanis a törlesztőrészleteket. Ha valaki a futamidő alatt meghal, akkor a biztosító kifizeti a hátralékot, és az örökösök tehermentesen jutnak a házhoz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik