Belföld

Mégis aláírták az ideiglenes iraki alkotmányt

Bagdadban aláírták az ország ideiglenes alkotmányát. A 25 fős kormányzótanács tagjai egymás után látták el kézjegyükkel a dokumentumot, amely kulcslépés a szuverenitás június 30-ára tervezett átadásához.








Az aláírást már többször elhalasztották, részben terrorcselekmények, részben pedig az ország lakóinak többségét kitevő síiták fenntartásai miatt. Az utolsó nézeteltéréseket a hét végén sikerült eloszlatni. Az ideiglenes kormányzótanács tagjai már hétfő délelőtt megegyeztek abban, hogy a nap folyamán aláírják az átmeneti alaptörvényt.
Röviddel az ünnepélyes aláírás előtt egyébként Bagdadban rakéta csapódott egy belvárosi épületbe. Az iraki fővárosban egy másik nagy erejű robbanás is hallható volt. Állítólag áldozatok nincsenek.
Mégis aláírták az ideiglenes iraki alkotmányt 1
Nehezen ment
Mégis aláírták az ideiglenes iraki alkotmányt 1

A BBC magyar nyelvű oldala még hétfő reggel is arról számolt be, hogy késik az átmeneti alkotmány aláírása Irakban. A jelentés szerint azért, mert az amerikaiak által kinevezett Iraki Kormányzótanács 5 síita tagja nem jelent meg a tervezet végső átolvasásán.

A dokumentum támogatói azt mondják, hogy megteremti a politikai szabadságjogok és a vallási tolerancia mércéjét egy arab országban. Az okmányról csak sokáig tartó, gyötrelmes viták során sikerült megegyeznie az iraki kormányzótanácsot alkotó különböző etnikai és vallási frakcióknak.






 


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik