Belföld

Medgyessy saját magát hibáztatja

A kormányfő magára vállalja a baloldal dinamizálását, s belátja, hogy nem elég kemény kézzel irányította a kabinetet. Medgyessy kijelentette: ki kell szellőztetni a hazai politikai élet áporodott levegőjét".

Medgyessy Péter szombati lakossági fórumain azzal okozott meglepetést, hogy nem okozott meglepetést. Baranya megyében ugyanis nem hozakodott elő eget rengető új ötlettel sem Magyarhertelenden, sem Pécsett. Sőt ezúttal azt is kerülte, hogy koalíciós partnerének, az SZDSZ-nek élesebb hangnemben üzenjen.

A Népszabadságnak adott szombati interjúban is meglehetősen visszafogottan fogalmazott a kormányfő, inkább önkritikát gyakorolt, mint kritizált. Magára vállalta ugyanis, hogy az utóbbi időkben nem tartott kellő fegyelmet a kormányban, s így idő előtt szivárogtak ki félinformációk, amelyekből később nem lett semmi. Medgyessy azt is elismerte, hogy az egészségügyben ,,sok a konfliktus, rengeteg az ellenérdekelt”. Igaz, a szakminiszter, Kökény Mihály menesztése fel sem merült, hiába követeli ezt a Fidesz a januári, az ígértnél nagyobb mértékű gyógyszeráremelés miatt, s hiába szorgalmazza a Munkáspárt a kórháztörvény népszavazásával összekötve.


Medgyessy kitért arra is, hogy az MSZP és a kormány között valóban nem volt teljes összhang. „Ezért nekünk kell magunkba néznünk. Hiszen a párt nem állt mindig a kormány mögé és ez fordítva is igaz. A koalícióban voltak súrlódások. Ennek azután a gazdaság itta meg a levét.”

Tamás Pál szociológus véleménye szerint a miniszterelnök önostorozó megszólalása tankönyvi példa arra, hogy hogyan lehet vesztes helyzetből fordítani. Egy klasszikus technikát vetett be Medgyessy – mondta Tamás Pál az Info Rádiónak nyilatkozva.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik