Belföld

Maradnak a térítésmentes gyógyszerek

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a munka a Parlamentben. Az interpellációk sorában a gyógyszerárakkal kapcsolatosat kísérte nagyobb érdeklődés.

A kormány 19 ezer forintot vesz el egy év alatt egy nyugdíjastól az átlagosan 16 százalékos januári gyógyszeráremeléssel – mondta interpellációjában Selmeczi Gabriella. A Fidesz-képviselő újra kérdőre vonta a minisztert: miért csökkentették több száz gyógyszer tb-támogatását, és a költségvetés az ígéretek ellenére miért nem vállalja át az áfát, amely tovább növelte a betegek terheit.

– Tisztelt miniszter úr, igaz-e, hogy meg akarják szüntetni az ingyenes gyógyszereket, igaz-e, hogy a jövőben minden egyes receptért száz forintot kell fizetni a betegeknek, és miért nem tesz ön semmit a betegek gyógyszerköltségeinek emelkedése ellen? – sorolta kérdéseit Selmeczi Gabriella.

Az egészségügyi miniszter úgy válaszolt: a kormány csak azokért a gyógyszerekért vállalhat felelősséget, amelyeket a társadalombiztosítás támogat, márpedig ebben a körben csak 8 százalék körüli volt a lakossági tehernövekedés. Az áfa-kötelezettség bevezetésénél az előző kormány kérhetett volna halasztást az uniótól, de nem tette meg. Ugyanakkor a 100 százalékban támogatott gyógyszerek áfájának egészét vállalja a biztosító.

– A gyógyszerek térítésmentessége nincs veszélyben abban a körben, ahol ezek ma térítésmentesek. Receptdíjat sem vezetünk be, erre egyes cégek tettek javaslatot, utána úgy tettek, mintha a kormány ilyen javaslattal állt volna elő – fogalmazott Kökény Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik