Belföld

Irakba tart a Lukoil

A Lukoil orosz olajipari cég elnöke a napokban Bagdadba utazik, hogy felélessze azt az olajtermelési megállapodást, amit még Huszein kormányával kötött.

A Szaddám Huszein vezette iraki kormánnyal 3,7 milliárd dolláros ügyletet hozott tető alá a Lukoil, amely 68,5 százalékos részesedés kapott a Nyugat-Kurna olajmező kiaknázására létrehozott konzorciumban. Irak azonban még az amerikai invázió előtt, egyoldalúan felbontotta a szerződést arra hivatkozva, hogy a Lukoil nem kezdte meg a termelést. A Lukoil akkor arra hivatkozott, hogy az Irak elleni ENSZ szankciók miatt meg volt kötve a keze.

Vagit Alekperov rámutatott arra, hogy a Lukoil szerint érvényes a megállapodás, amellyel kapcsolatban várhatóan hamarosan dönt az új iraki vezetés.

Alekperov Erről Rijádban beszélt, ahol bejelentette: igen nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Észak-Szaúd-Arábiában jelentős gázmezőre lelnek. A Lukoil januárban az állami Saudi Arabian Oil Co. céggel közösen gázfeltárásra kapott engedélyt. Ennek céljából a két cég vegyes vállalatot alapított Luksar néven, amelyben az orosz vállalatnak 80 százalékos a részesedése.

A Luksar 30 ezer négyzetkilométeren kapott engedélyt gázkutatásra és kitermelésre a világ legnagyobb gázmezője, Gavar közelében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik