Belföld

Bezárhat a magyar kereskedelmi külképviseletek fele

Heteken belül bezárhatnak az ITDH 34 külföldi kereskedelmi szolgálati irodája közül 15-20-at, ha a gazdasági tárca valóban elvonja a tervezett 640 millió forintot finanszírozásuktól - írja a Vilggazdaság.

A magyar gazdasági érdekekkel ellentétes lenne az ITDH által fenntartott kereskedelmi szolgálati irodahálózat visszafejlesztése, egyes irodák bezárása, a tevékenység megszüntetése. A hálózat az 1997. évi átalakítást követően már így is feladataihoz mérten – és nemzetközi összehasonlításban is – szűk létszámkerettel, alulfinanszírozottan, kevés állomáshelyen működik – szögezte le a Világgazdaságnak Patak Péter, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnöke. Patak Péter arra reagált, hogy a megszorítóintézkedések utolérni látszanak ezt a területet is. A megjelent adatok szerint ugyanis a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) külső piaci hálózatát finanszírozó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 640 millió forintot szándékozik megvonni ettől a feladattól.

Miután pedig ennek a külön soron megjelenő finanszírozásnak éves támogatása 1,1 milliárd forintnyi, ez a lépés egyet jelentene azzal, hogy a meglévő 34 egység közül 15-öt, rosszabb esetben akár 20-at heteken belül be kellene zárni – mondta a Világgazdaságnak Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, annak a tárcának az illetékese, amely az ITDH egy másik tevékenységét, külső programjait finanszírozza. Hozzátette: tárcája a megszorító intézkedések ellenére az idén is biztosítja az ITDH számára a tavaly folyósított öszszeget. Egyben kifejtette, bízik abban, hogy a kormány megoldást talál a problémára, s megtalálja az ehhez szükséges, a tervezett megvonás miatt kieső s hiányzó 640 millió forintot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik