Belföld

3 milliárd forintos nyereséget ért el a Magyar Posta

A Magyar Posta (MP) Rt. 3 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el tavaly, szemben a 2002-ben regisztrált 9 milliárd forint veszteséggel - mondta Szabó Pál, a társaság vezérigazgatója.

A cég 2003. évi nyeresége 1 milliárd forinttal meghaladta a tervezettet, ami azt mutatja, hogy sikerült kilábalni az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetből.

A vezérigazgató kiemelte: a társaság múlt évi üzemi eredménye 5 milliárd forint lett, ami az előirányzathoz viszonyítva 1 milliárddal több, míg 2002-ben még 7 milliárdos üzemi veszteséget könyveltek el. Szabó Pál közölte: a posta tavaly, a 2002. évi 126 milliárd forinttal szemben 139,5 milliárd forint árbevételt ért el.

Rámutatott: a kitűzött cél 142 milliárd forint árbevétel volt, de a vállalat a levélforgalom május óta tartó csökkenése miatt 2,5 milliárd forinttal kevesebb jövedelemmel számol.

Szabó Pál szavai szerint, a siker az oktalan költekezések, ésszerűtlen befektetések megszüntetésének, belső átszervezéseknek, mintegy 1.000 dolgozó elbocsátásának, a szolgáltatások bővítésének, színvonaluk javításának, valamint a kormány által lehetővé tett áremeléseknek köszönhető.

A Magyar Posta Rt. 2004-ben 152 milliárd forint árbevétellel és az ideihez hasonló adózás előtti eredménnyel számol. Ennek elérése érdekében alakítják át a szervezeti felépítést, a tervek része, hogy a jelenlegi 7 régióközpontból mindössze 3 marad, az irányítás pedig üzletági alapon történik majd.

Szabó Pál a társaság idei évi legnagyobb, 9,5 milliárd forintos fejlesztésének a budaörsi országos logisztikai központ kialakítását tartja, amely júliustól teljes kapacitásának elérése után, a jelenleginél háromszor több küldemény feldolgozását eredményezi. Emellett további mintegy 9 milliárdot fordítanak fejlesztésre, beruházásra: új posták építésére, informatikai fejlesztésre, továbbá nettó mintegy 2 milliárd forintért vásárolnak az idén 850 áruszállító járművet.

Mint elmondta: a posta évente 9 millió csomagot továbbít, aminek minden egyes darabjához 27 alkalommal érnek hozzá. A budaörsi fejlesztéssel ez a szám 10-re csökken. A vezérigazgató kitért arra is: folytatódik a sok ellenérzéssel fogadott, de végül is bevált mobil posták számának növelése. A múlt év szeptemberétől 400 ilyen postát helyeztek üzembe, márciusától számuk további 600-650-el növekszik.

Szabó Pál szerint, az MP Rt. két fő célt valósít meg modernizációs programja során: európai uniós színvonalúra kívánja emelni szolgáltatásait, ezzel együtt hatékony, nyereséges működésre törekszik, majd 2009. január 1-jéig felkészül a teljes postai liberalizációra. A postának úgy kell felzárkóznia az európai uniós szolgáltatási színvonalhoz, hogy eközben nem emelheti tarifáit drasztikus mértékben. Kifejtette: a posta stratégiai célja az, hogy azalaptevékenységét erősítse, így a levél- és csomagforgalmat, a hírlapterjesztést, a pénzügyi és a logisztikai szolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik