Belföld

Az SZDSZ egyre jobban támadja Medgyessyt

Az SZDSZ Szabad Tanácskozás elnevezésű vasárnapi fórumán több szabad demokrata vezető politikus is keményen bírálta Medgyessy Péter miniszterelnököt, illetve a kisebb parlamentre és a közvetlen államelnök-választásra vonatkozó felvetéseit - írja az Origo.

A párt vezetői szerint választóvonalhoz érkezett a koalíció. Fodor Gábor figyelemelterelésnek nevezte a javaslatokat és kijelentette: ez így nem mehet tovább. Gusztos Péter szerint fel kell szólítani a kormányfőt, hogy hagyjon fel a közjogi barkácsolással.

Eörsi Mátyás, SZDSZ-es ügyvivő és parlamenti képviselő szerint, ha a kormányfő mindig a nép akaratára és véleményére hivatkozik, akkor “kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessy Pétert miniszterelnöknek”. Mint mondta, a közvélemény-kutatások szerint nem gondolják annak, és ha ez így van, “akkor húzzon el és az MSZP keressen másik miniszterelnököt”. Eörsi Mátyás felvetette, hogy az SZDSZ országos tanácsa hozzon egy határozatot, amely kimondja: ezt az alkotmányos ámokfutást be kell fejezni. Mint mondta, ha az MSZP a Fidesszel együtt megvalósítja az elképzeléseket, akkor “kormányozzanak együtt”.

Bauer Tamás szerint az SZDSZ-nek “ki kell mondania, ha Medgyessy nem adja fel kalandor ötleteit, keressen magának más koalíciós partnert”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik