Belföld

A programnyelvész – naggyá válás előtt

Egy tudományos kutató vállalatot épít. Szinte kizárólag a német piacra dolgozik az Evosoft Hungary szoftverház, amely már csaknem egy évtizede a Siemens stratégiai partnere.

Egyetemi katedráról csöppent az üzleti életbe Zimányi Péter, az Evosoft Hungary Kft. ügyvezetője. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1978-ban, majd “ott ragadt”: megszerezte a doktori címet, számítógépes folyamatirányítást tanított a folyamatszabályozási tanszéken. A nyolcvanas
A programnyelvész – naggyá válás előtt 1

években belekóstolt a “versenyszférába” is: a Videoton számítógép-fejlesztő részlegén dolgozott két évig. Ezt a munkahelyét azonban túlságosan merevnek érezte, így örömmel ment vissza oktatni a Műegyetemre.


Az évtized közepén egy újabb lehetőség nyílt meg előtte: a karlsruhei műszaki egyetemre került, ahol a tanítás mellett kutatásokban is részt vett: ipari folyamatirányító célszámítógépek számára fejlesztettek ki új, egységes programnyelvet, amely azóta nemzetközi szabvánnyá vált. Hazatérésekor, 1989-ben, ahogyan ő fogalmaz, “forrásban volt a világ”, s rögtön üzleti ajánlatot is kapott: karlsruhei kutatótársa javaslatára belevágtak a szoftveriparba. “Elég nagy döntés volt az elzárt kutatói világ után ezt bevállalni” – érzékelteti a kezdeti tépelődést.


 A Siemens mint kiút

Egy hosszabb “próbaidőszak” után 1995-ben a Siemens stratégiai partnerévé vált a vállalkozás. Kezdetben elsősorban a “body leasing”, a programozók kikölcsönzése dominált. A következő lépés a projektek “hazahozatala” volt. Ez 1998-tól került előtérbe, s a vállalkozás számos munkát nyert el know-how-jának és szervezettségének köszönhetően. 

Hárman alapították


Öccsével együtt hárman voltak a cég alapító tagjai. Az eleinte magánlakásban működő vállalkozás a karlsruhei években félretett pénzből indult be. Szerencsére azonban elég hamar sikerült rendelést kapniuk egy nagy svájci textilipari cégtől, a kialkudott fizetési feltételek pedig kedvezőek voltak: a havi bevételekből megfelelően tudták finanszírozni a cég működését. A két és fél évig tartó projekt kiindulópontja egy tanácsadói jelentés volt: a vállalat szövőgépei iránti kereslet azért esett vissza, mert nem biztosítottak mellé szoftvert.


A “családi vállalkozás” az első években szűk keretek közt tevékenykedett: öt programozó és néhány külsős segítő alkotta a csapatot, rajtuk kívül még német és svájci fejlesztők dolgoztak a feladaton. A projekt végén azonban megbízás nélkül maradt a cég. Zimányi Péter szerint ekkor tanulta meg élete első nagy üzleti leckéjét: több lábon kell állni, s amikor jól megy a cégnek, akkor kell a jövőbe invesztálni. Ezen a ponton kisebb megbízásokat kaptak ugyan, de nem volt biztos a szoftverház jövője.


A kiutat a Siemensszel kialakított együttműködés teremtette meg. Ám ez sem teremtett teljesen nyugodt körülményeket, a projektek kifutása után mindig az újabb pályázatra kellett készülni. Pár éve azonban már úgynevezett “témákat” helyeznek ki a fejlesztő cégek az Evosoft Hungaryhez. Ezek a témák a projekt minden életciklusát lefedik, az igényfelméréstől kezdve, a tervezésen és a kódoláson át a terméktámogatásig. A vállalkozás így tulajdonképpen a Siemens kihelyezett kompetenciaközpontjaként üzemel.


 Zimányi Péter

 

50 éves, Esztergomban született, gyermekkorában költöztek Budapestre. Villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetemen doktori fokozatot is szerzett.
Felesége is villamosmérnök, de jelenleg a pénzügyi szektorban dolgozik. Fia szintén a Műegyetemen tanul, lánya pedig most áll érettségi előtt.
Hobbija a borok gyűjtése: 2,5 ezer palackkal büszkélkedhet. 

Már háeresük is van


“Az utolsó pillanatig halasztottuk a struktúraváltást” – mesél Zimányi arról, miként dolgozta fel a cég a méretbeli növekedést. Három éve azonban már elkerülhetetlenné vált a változás, és új szervezeti felépítést vezettek be. “Mára már hr-esünk is van, amit régen el sem tudtam volna elképzelni” – jegyzi meg. A fejlesztéseket azonban ezzel nem “tudta le” a cégvezetés: az ügyvezető rendszeresen jár olyan fórumokra, ahol már a nagyvállalatok előtt álló problémákat “ízlelgeti”. A cégkultúra építésében tudatosan figyeltek arra is, hogy nagyvállalatoktól érkező középvezetőket is toborozzanak, akik magukkal hozták szervezési tapasztalataikat.



A programnyelvész – naggyá válás előtt 2

A több mint 200 főt foglalkoztató cég – bár, mint láttuk, nem alkalmazott mindig hr-szakértőt – már a kezdetektől fogva hangsúlyt helyez az emberi erőforrással való gazdálkodásra. Korábban ez leginkább a családias hangulat megőrzésében merült ki, ma már viszont már hagyományaik is vannak: a közös bulik mellett például kispályás focicsapattal is büszkélkednek. “Igyekszünk odafigyelni az emberekre” – fogalmazza meg a hr-filozófiát a cégvezető. “Fontosnak tartjuk a továbbképzést, de az apróságokról sem feledkezünk meg: például ingyen van a munkatársak számára a kávé, az üdítő, a sütemény.”


Ázsiai versenytársak a piacon


A jövőben a vállalkozásnak erős versenyhelyzettel kell szembenéznie. “A szoftver területén India és Kína nagyon erős” – mutat rá Zimányi, hogy az internet korában milyen széles körű a konkurencia. A túlélést a munkafolyamatok egyre magasabb szintre emelése garantálhatja. “Úgy tudom, Magyarországon még nincs CMM 3-as minősítéssel rendelkező cég, mi szeretnénk az elsők lenni” – tájékoztat a cégvezető arról, hogy még az idén sor kerül a szoftverfejlesztők számára kifejlesztett minőségbiztosítási rendszer, a Capability Maturity Model bevezetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik