Belföld

Találgatások az IMF új elnökének személyéről

Gordon Brown brit pénzügyminiszter lehet az egyik fő esélyes a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hirtelen megüresedett vezérigazgatói posztjára - írta a pénteki The Guardian. Más londoni sajtóértesülések a spanyol pénzügyminiszternek, illetve az EBRD jelenlegi elnökének is esélyeket adnak, bár ez utóbbinak nem sokat.

Az IMF éléről előző nap mondott le a német Horst Köhler, aki elfogadta a felkérést hazája államfői tisztségének betöltésére.

A pénteki The Guardian által idézett washingtoni források szerint Brownt, a brit Munkáspárt leghosszabb ideje – 1997 óta – hivatalban lévő pénzügyminiszterét “a globális társadalmi igazságosság” iránti közismert elkötelezettsége teszi esélyessé az IMF vezetői posztjára.

A londoni pénzügyminisztérium hivatalosan olyan találgatásnak minősítette Brown esetleges jelölését, amelyet “egyelőre korai lenne még kommentálni is”.

A vezető baloldali brit lap név nélkül idézett “bennfentes” forrásai szerint ugyanakkor nem lenne meglepő, ha Gordon Brown “nyomás alá kerülne” annak érdekében, hogy induljon a posztért. E források szerint Brown komolyan meg is fontolná az ajánlatot, ha az megérkezik.

A The Guardian szerint Brown a legprominensebb esetleges jelölt, akinek neve Washingtonban felmerült. A brit pénzügyminiszter, aki máris az IMF felügyelő bizottságának elnöke, a vezérigazgatói poszt elvállalásával azonban gyakorlatilag kizárná azt a lehetőséget, hogy ő legyen a következő brit miniszterelnök.

Brown és Tony Blair jelenlegi brit kormányfő folyamatos hatalmi vetélkedését évek óta tényszerűen tárgyalja a brit sajtó, amely azt is tudni véli, hogy Brown a következő, 2005-ben esedékes brit parlamenti választások után át is venné a miniszterelnöki posztot Blairtől.

A Financial Times szerint Franciaországnak is van egy erős jelöltje Jean Lemierre-nek, a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökének a személyében. Azt azonban még francia illetékesek is elismerik, hogy miután a valutauniós jegybank (EKB) élén is francia elnök áll, és a valutaalap eddigi nyolc vezetője közül is három francia volt, nehéz lenne ismét egy francia IMF-vezérigazgatót elfogadtatni.

Lemierre maga előző nap, Köhler távozásának bejelentése után, az EBRD londoni eredményismertető sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó érdemben kommentálni az esetleges jelöltségéről szóló találgatásokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy az EBRD részvényesei jóváhagyták elnöki szerződése meghosszabbítását.

A brit üzleti napilap szerint a legelfogadhatóbb európai jelölt Rodrigo Rato spanyol pénzügyminiszter lehet. Rato Európa egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő pénzügyminisztere, és Spanyolország kapcsolatai révén jelentős befolyása volt a bajba került latin-amerikai kormányok pénzügyi megsegítésében – írta a pénteki Financial Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik