Belföld

Francia óriásbank a magyar piacon

A legnagyobb francia bank, a Credit Agricole Indosuez (CAI) közvetett tulajdonába került a Credit Lyonnais Bank Magyarország, miután anyabankját, a Credit Lyonnais-t megvásárolta a CAI - jelent meg a Magyar Tőkepiacban a közvetett tulajdonszerzést engedélyező felügyeleti határozat.

A korábban állami tulajdonú Credit Lyonnais bankcsoport részvényeit 2003-ban szinte teljes egészében megvásárolta a szövetkezeti alapon szerveződő Credit Agricole Indosuez, így a 4,413 milliárd forint jegyzett tőkéjű magyarországi Credit Lyonnais-érdekeltség is a tulajdonbába került.

A Credit Lyonnais Bank Magyarország Rt. 2003 végi, 124,79 milliárd forint mérlegfőösszege több, mint duplája a 2002 végi 58,5 milliárd forintnak – mondta az MTI-Econewsnak Horváth Béla, a Credit Lyonnais Bank Magyarország Rt. gazdasági igazgatója. A növekedés elsősorban a hitelezés erőteljes növekedésének volt köszönhető: az ügyfélkövetelések állománya 2003 végén meghaladta a 70,9 milliárd, az ügyfelektől gyűjtött betéteké pedig a 67 milliárd forintot. A nettó kamatbevételek összege közel 1,6 milliárd forint volt, a nettó díj- és jutalékbevételeké 514 millió. A bank 1,106 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárt, alig valamivel elmaradva az egy évvel korábbi 1,156 milliárd forinttól. A közel 200 millió forintos adófizetés és a mintegy 90 millió forint általános céltartalék megképzése után maradó több, mint 800 millió forintot – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – várhatóan osztalékként kifizetik a tulajdonosnak.

A Credit Lyonnais Magyarország Rt. jegyzett tőkéje 4,413 milliárd, saját tőkéje a tavalyi eredmény alapján fizetett osztalékfizetés után 5,97 milliárd forint. Szavatoló tőkéje tavaly év végére a 2002 végi 7,665 milliárd forintról 7,916 milliárd forintra bővült.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik