Belföld

Demonstrálnának a magánerdő-tulajdonosok

Ha a magánerdő-tulajdonosok hétfőn nem tudnak megállapodni az agrártárcával, akkor kedden félpályás útlezárásokkal demonstrálnak országszerte - mondta Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Hozzátette: követeléseik között szerepel, hogy a már megkezdett mintegy kétezer hektár erdőtelepítésekhez megkapják a fafajtánként változó 250-700 ezer forint/hektáros normatív támogatást, ami 1-1,5 milliárd forintot tenne ki. Emellett azt is kérik a szaktárcától, hogy a már befejezett erdőtelepítéseknél legalább a tavalyi, hektáronkénti 28 ezer forint normatív támogatást kapják meg a 2004-re megajánlott ötezer forint helyett.

Az elnök kifejtette: kifogásolják, hogy az FVM és az agrárgazdák közötti egy-két héttel korábban megkötött egyezségből a magánerdő-tulajdonosok kimaradtak, ezért egyeztető tárgyalást kezdeményeztek az FVM-mel. Utalt arra, hogy tavaly erdőtelepítésre 6,5 milliárd forintot tartalmazott az agrártárca büdzséje, ám az idei összeg mindössze 300 millió forint, amihez várhatóan ősszel kapcsolódik a mintegy 1,7 milliárd forintnyi uniós támogatás.

A tavalyi költségvetés az erdők fenntartására, felújítására 5,8 milliárd forintot tartalmazott, amely az idén változatlan összegű lenne, ám mivel az agrártámogatásoknál az általános forgalmi adó nem igényelhető vissza, így az csak 4,6 milliárd forintot tesz ki – mutatott rá Luzsi József.

Az elnök szerint problémát okoz az is, hogy a múlt év őszén az erdőtulajdonosok elvégezték a talajelőkészítést, abban bízva, hogy az idén legalább a 2003. évi támogatási források rendelkezésre állnak majd, ám tévedtek.

Ezért követelik azt is, hogy az áfa visszaigényelhető legyen az agrártámogatásoknál. Amennyiben az idén a korábbi évekhez hasonlóan tudnának mintegy 10-12 ezer hektárnyi új erdőt telepíteni, az elültetendő facsemeték értéke mintegy egymilliárd forint lenne és háromezer embernek adna munkát. Amennyiben követeléseik nem valósulnak meg, ezek a dolgozók munkanélkülivé válnak, míg az erdőtulajdonosok több éves munkája lesz semmivé.

Luzsi József elmondta azt is, hogy az erdőtulajdonosokat sújtó erdőjárulékból tavaly a központi költségvetésnek 4,2 milliárd forint bevétele származott és tulajdonképpen az így befizetett összeget kapják vissza az erdőgazdák normatív támogatásként.

Az elnök közölte: mivel a közlekedést korlátozó demonstrációkat 72 órával az esemény előtt be kell jelenteni az illetékes rendőrségen, ezért az ország mintegy 40-50 helyszínén ezt már pénteken megtették az erdőtulajdonosok.

A MEGOSZ-nak 30 ezer tagja van, ám a magánerdő-tulajdonosok száma Magyarországon eléri a 200 ezret.

A magyarországi művelt területek 25 százaléka erdő, amelynek 41 százaléka magántulajdonosok kezében van.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik