Belföld

Pestisvírust találtak az import sertésben

Néhány esetben sertéspestis elleni vakcinázásra bukkantak a hazai állat-egészségügyi hatóságok a Lengyelországból jövő hússzállítmányokban - írja a Világgazdaság. Bár a megerősítő vizsgálatok most folynak, a lengyelek máris ellenlépéseket tettek a magyar húsexporttal szemben.

„Egy-két zavaró pozitív esetet” tártak fel a Lengyelországból származó sertésszállítmányoknál azok a hazai állat-egészségügyi vizsgálatok, amelyek azt igyekeznek tisztázni, hogy az állatokat korábban beoltották-e sertéspestis elleni vakcinával – közölte Bálint Tibor országos főállatorvos. A húsléből vagy a vérmintákból végzett (szerológiai) ellenőrzések azonban nem nyújtanak teljes bizonyosságot, ezért most a szövettenyészeten alapuló megerősítő vizsgálatok folynak.

Az országos főállatorvos a fokozott ellenőrzéseket február 20-án rendelte el, mivel a hazai sertéstermelők körében olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint a Lengyel- és Csehországból származó importszállítmányok sertéspestis ellen vakcinázott állatok húsát tartalmazzák. Mint ismert, Lengyelországban egy évvel ezelőtt sertéspestis lépett fel, és a közelmúltban hasonló esetet jelentett Szlovákia is. Ezért egyes szakértők szerint az sem kizárt, hogy szlovák sertések, illetve húsipari termékek – lengyelországi kerülő úttal – érkeznek az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik