Belföld

Csökkentenék az iparűzési adót

Helyi iparűzési adó, tb-járulékok, társasági adó – e területeken szeretnének a munkaadói szervezetek, érdekképviseletek változásokat a jövő évi jogszabályokat előkészítő egyeztetéseken. A prioritások meghatározásával a pénzügyi kormányzat egyetért - áll a Világgazdaságban.

Amennyit sikerül megtakarítani a kiadási oldalon, annyival lehet csökkenteni az adóterheket – ezt az alapelvet érvényesítené a jövő évi jogszabályok előkészítésekor Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter környezetében a társadalombiztosítási járulékok terén látnak – esetleg – mozgásteret, s tudják, változtatás kellene a helyi iparűzési adónál.

Kérdéses viszont, hogy 2005-ben csökken-e újabb két százalékponttal a társasági adó jelenleg 16 százalékos kulcsa. Egyes vezetők – például Fáth Péter, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója – úgy emlékeznek: 2003-ban megállapodás született, hogy ezt az adónemet fokozatosan 12 százalékosra csökkentik. Fáth Péter lapunknak azt mondta: így azt a könnyen érthető üzenetet juttathatnánk el a beruházókhoz, hogy ez az adónem nálunk a legalacsonyabb Európában.

Az új pénzügyminiszter hivatalos álláspontja még nem ismeretes, de úgy tudni, ez a lépés nem szerepel első számú tervei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik