Belföld

Slágerlista a béren kívüli juttatásokról

Magyarországon általában legalább tíz elemből álló juttatási listát kínálnak a dolgozóiknak a cégek - derül ki a Mercer Emberi Erőforrás Tanácsadó Kft. által februárban a verseny- és állami szféra nagyvállalatai körében végzett felméréséből.

A cégek szűkülő anyagi lehetőségeit jelzi, hogy keretösszegüket az idén egyáltalán nem vagy legfeljebb az infláció mértékével emelik. A keretösszeg 80 és 420 ezer forint között mozog. A vállalat pénzügyi lehetőségein túl az is meghatározó tényező, hogy milyen garantált juttatásokat kínálnak a választható rendszer keretein kívül.

A választható béren kívüli juttatások leggyakoribb elemei: magáncélú tanfolyam, üdülési csekk, helyi bérlet, menetjegy térítése, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás. Ezen kívül az idei évtől egyre népszerűbb az otthoni internethasználat támogatása, a iskolakezdési utalvány.

A minden munkavállalóra egységes keretösszeg, a rendszer igazságossága miatt népszerű a dolgozók körében – vonják le a következtetést a felmérés készítői.

A rendszer bevezetése általában nem jelenti azt, hogy vállalat minden korábbi garantált juttatását megszünteti.

Tipikusan a program keretein kívül juttatják a cégek a cégautót (bizonyos munkakörök részére), a mobiltelefon használatot, az életbiztosításokat és a munkáltatói kölcsönt.

A természetbeni juttatások körének szűkítése érzékenyen érintette a cégek béren kívüli juttatásainak kínálatát. Egyes juttatásokat ki kellett venni a juttatási listából, mivel megszűntek. Ilyenek például a vásárlási- és könyvutalványok.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik