Belföld

Illegális emberkísérletet végeztek Szegeden

Az adott betegségre még nem törzskönyvezett szerrel kezelte betegét a szegedi onkológiai klinika vezetője. A terápiát, amelyet a beteggel fizettetett meg az intézmény, a szakma és az egészségbiztosító emberkísérletnek minősítette - írja a Népszabadság.

A gyártó cég már kezdeményezte ugyan az engedélyeztetési eljárást az USA-ban és Európában, de eddig a világon még sehol sem törzskönyveztek a vastagbéldaganat kezelésének első fázisára egy E nevű készítményt. A Szegedi Egyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője térítés ellenében mégis fölajánlotta több betegnek is, köztük egy szentesi fiatal lánynak, aki nem értette, miért kérnek tőle alkalmanként kétszázezer forintot egy infúzióért, amikor társadalombiztosítási járulékot fizet.


A lány szülei elmondták a Dél-Magyarország című napilapnak: mivel tájékoztatták őket, hogy lányuk gyógyszerét nem támogatja az egészségbiztosító, elfogadták, hogy fizetni kell a gyógyszerért. (A teljes kúra 2,4 millió forintba került.) A cikk hatására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója levélben szólította fel a klinikát, hogy a jogtalanul elkért összeget fizesse vissza a betegeknek, és fejezze be a szabálytalan kezeléseket. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa azoknak a betegeknek, akiknél a többhetes kúrát már elkezdték.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik