Belföld

A felsőoktatásban idén nem lesz garantált béremelés

A felsőoktatásban idén nem lesz garantált béremelés, az Oktatási Minisztérium erre nem tud keretet biztosítani - mondta Stark Antal, a tárca gazdasági helyettes államtitkára a parlament oktatási bizottságának szerdai budapesti ülésén.

Arra az ellenzéki kérdésre, hogy a “Draskovics-csomag” miatt összevonják-e a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolát és a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemet, Stark Antal közölte: az elvonásoknak nincs ilyen hatása, ugyanakkor vizsgálják az összevonás lehetőségét. Ha a feltételek biztosíthatók lesznek, akkor a tárca azon lesz, hogy az integráció megvalósulhasson – tette hozzá.

Stark Antal a Békési és a Széchenyi felsőoktatási ösztöndíjak jövőjét firtató felvetésre azt mondta, hogy az ösztöndíjak idei meghirdetéséről még nem született döntés, a minisztérium most tekinti át, hogy a rendelkezésre álló összeg hány ösztöndíj kiírást teszi lehetővé. A diákhitelre nincs hatással a takarékossági csomag – közölte.

Révész Máriusz, a testület fideszes alelnöke kijelentette: a “Draskovics-csomag” az elkövetkező évekre is súlyos terhet ró az oktatásra. A felsőoktatási beruházások átütemezése miatt “meglehetősen nagy fizetési kötelezettséggel vágunk majd neki a 2005-ös évnek” – mondta. Az átütemezés miatt a tárca eddig a Magyar Fejlesztési Banktól, a Magyar Külkereskedelmi Banktól, a Kereskedelmi és Hitelbanktól, a Cívis Rt.-től, a CIB Banktól és a Kvantum Rt.-től kért ajánlatot, azok feldolgozása jelenleg is folyik – közölte Stark Antal.

Pokorni Zoltán (Fidesz) alelnök közölte, hogy a tavaly decemberi elvonásokkal, a tárcát érintő mostani 8,5 milliárd forintos megszorítással, a szakképzési és innovációs alap csökkentésével összesen mintegy 15 milliárd forintos elvonás “nyomasztja” az oktatás egészét. A helyettes államtitkár Pokorni Zoltán felvetésére elmondta, hogy a tervek szerint megszűnő Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány (NKKA) tevékenységét megyei közalapítványokhoz helyezik át, míg a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány (Koma) munkája a nemzeti fejlesztési terven, illetve a minisztérium fejezeti előirányzatán keresztül valósulna meg.

Horváth István, a Kollégiumi Szövetség elnöke élesen bírálta az NKKA tervezett megszüntetését, amellyel, mint mondta, megtakarítás nem érhető el. Ebben az évben a tárca “egyetlen fillérrel nem finanszírozta az alapítványt” – áll a szövetség, MTI-nek átadott háttéranyagában. Dobos Krisztina, a Koma vezetője azt mondta, hogy az általa irányított közalapítvány az egyetlen olyan intézmény, amelyben a legkülönbözőbb pedagógiai iskolák képviselői jelen vannak.

Az ellenzéki képviselők törvényességi aggályokat hangoztattak a szakképzési alap 1,4 milliárd forintjának tervezett zárolása, illetve az innovációs alapból való 2,3 milliárd forintos elvonás miatt. Utóbbiról a minisztérium képviselője azt mondta, hogy a kérdést törvénymódosítással kívánják megoldani.

Makara Gábor, az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) elnöke a 6,7 milliárdos előirányzat 18,9 százalékos csökkentéséről számolt be. A megszorítások miatt a korábbi szerződéseknél 14 százalékos csökkentést kell végrehajtani – tette hozzá. Meskó Attila, az MTA főtitkárhelyettese közölte: a zárolás 2,5 milliárd forinttal érinti az Akadémiát, így a működési költségeket mintegy 300 millió forinttal, a beruházásokat 30 millió forinttal kell lefaragni.

A fiatal kutatók támogatására 272 millió forinttal jut kevesebb, a könyv- és folyóirat-kiadást 50 millió forinttal, a stratégiai kutatásokat 60 millió forinttal kénytelenek mérsékelni – mondta. Nem könnyű a helyzet, de indokolatlan a világvége hangulat. A felsőoktatás, a közoktatás és a tudományos intézmények működési feltételei biztosítottak az idei évben – közölte Tatai Tóth András (MPSZ).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik