Belföld

Egyeztetés a szakszervezetek és a munkaadók között

A versenyképességet nem veszélyeztető munkaidő-csökkentésről, a munkaidő alapról is tárgyal majd a jövőben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

Legutóbbi találkozójukon egyetértettek abban, hogy a munkavállalóknak, a munkaadóknak alapvető érdeke egy hosszabb távra szóló, választási ciklusokon átnyúló, átlátható és kiszámítható gazdaságpolitika kidolgozása – áll az egyeztetésről az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A két érdekképviselet szükségesnek tartja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervhez olyan konkrét programok készüljenek, amelyek a gazdaság élénkítésén kívül az EU-támogatások koncentráltabb felhasználását is eredményezik.

Mindkét szervezet kész javaslataival segíteni e feladatokban a kormányzatot.

Egyetértettek abban is, hogy a munkaadói és munkavállalói érdekeket egyaránt szolgáló közteher-csökkentéshez “olcsóbb államra” van szükség.

A társadalmi- és a munkabéke érdekében készek egy hosszabb távra szóló megállapodás megkötéséhez közös javaslatot kidolgozni.

Mindkét szervezet szükségesnek tartja az országos szintű érdekegyeztetés megerősítését, megújítását. Mielőbb el kell készíteni az Országos Érdekegyeztető Tanács alapszabályát. Ennek a dokumentumnak biztosítania kell, hogy az országos érdekegyeztetésben valós súlyú, tényleges felelősséggel rendelkező munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vegyenek részt.

Az érdekképviseletek szerint el kell érni, hogy a fontosabb gazdaságpolitikai kérdések tárgyalásakor a kormányzatot miniszterek illetve az átfogó makrogazdasági kérdések tárgyalásakor a miniszterelnök képviselje.

Egyetértettek a szervezetek a középszintű érdekegyeztetés jelentőségében. Mindkét szervezet támogatja az erre szolgáló fórumok, az ágazati párbeszéd bizottságok megalakítását, érdemi munkájuk megkezdését.

Megállapodtak, hogy folytatják az egyeztető tárgyalásokat a Munka Törvénykönyvének átfogó felülvizsgálatáról, a munkaügyi ellenőrzési rendszer továbbfejlesztéséről – ismerteti a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik