Belföld

Az olaszok sürgetik a magyar Parmalat eladását

A Parmalat Hungaria Rt. jelenlegi, nehéz helyzetében is ki tudja fizetni a dolgozók munkabérét, a beszállított tej árát és a közüzemi díjakat - közölték hétfőn a cég Székesfehérvárott tartott közgyűlését követően. Az ülés a január végén felfüggesztett közgyűlés folytatása volt, amelyen egyebek között a társaság helyzetét ismertették.

Cristiano Villani elnök-ügyvezető igazgató aláírásával eljuttatott közlemény szerint a Parmalat a magyarországi vállalat eladásának “minél gyorsabb lefolytatásában érdekelt, hogy a rekonstrukció, a hitelezők teljes kielégítése minél korábban megkezdődhessen”.

A február 25. óta működő adatszobába több gazdasági társaság jelentkezett be, s a vevő-jelöltek által folytatott átvilágítás várhatóan e hét közepéig eltart – olvasható a közleményben.

A cég elnök-ügyvezető igazgatója emlékeztet rá, hogy a Parmalat Hungaria Rt.-vel szemben egyes hitelezők felszámolási eljárást kezdeményeztek, a cég pedig a többségi részvényesek akaratának megfelelően “a vállalat értékeit leginkább megőrző megoldás megvalósításának érdekében csődeljárás iránti kérelmet terjesztett be.”

A társaság részvényeinek eladása mindkét eljárás keretében lehetséges lenne, azonban “folyamatában a két eljárás alapvetően különböző, s a különbözőségek szükségszerűen különböző végeredményhez vezetnének” – olvasható a közleményben.

“A társaság érdeke úgy kívánja, hogy lehetőleg felszámolási eljáráson kívül, de mindenképpen működő állapotban kerüljön annak a vevőnek a birtokába, amely a legnagyobb biztonsággal tudja és kívánja is azt továbbműködtetni. Egy leállt, felszámoló biztos által működtetett üzem újraindításának valószínűsége igen csekély, ebben az esetben a hitelezők a legjobb esetben is csak részben juthatnának hozzá a pénzükhöz” – hangsúlyozta a közlemény.

A Parmalat Hungaria Rt. elnök-ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a társaság “minden fórumon és rendelkezésére álló eszközzel” arra törekszik, hogy hitelezőivel közös üzleti érdekeit képviselje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik