Belföld

Közúti fejlesztések maradnak el a spórolás miatt

„Bevált", több évtizedes gyakorlathoz nyúlt vissza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), amikor arról kellett döntenie, mivel járul hozzá a kormány 185 milliárd forintos megszorító csomagjához - írja a Népszabadság.

Az infrastrukturális fejlesztésekért felelős tárca a ráháruló 36 milliárd forintos költségcsökkentés kétharmadát a közúti beruházások elhalasztásával, átütemezésével teremti elő. Az útfejlesztések visszafogása összesen 26,5 milliárd forint megtakarítást jelent, ebből az összegből 12,7 milliárd forintot az útfejlesztési célelőirányzatból vonnak el.

A szakminisztérium spórolását az ország egész területén megérzik majd az autósok és a növekvő forgalom miatt évek óta elkerülő utakra váró települések lakói. A GKM összesen ötvenöt, 2004-re tervezett közúti beruházástól von el forrásokat. Így tíz projektet el sem indítanak az idén, egy pedig már hónapokkal ezelőtt kikerült a fejlesztési tervekből. A fennmaradó 44 beruházást az év végéig elkezdenék ugyan, a kivitelezőknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a GKM – változatlan műszaki tartalom mellett – elvárja az építési költségek leszorítását, az elvégzett munkáért pedig csak halasztva – tehát talán csak 2005-ben – fizet majd.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik