Belföld

Hét év alatt 38 milliárd forintos fejlesztés az egri borászatban

Az Egri Hegyközség adatai szerint 1997 óta összesen 38,1 milliárd forint értékű szőlészethez-borászathoz kötődő fejlesztés valósult meg az egri borvidéken - közölte Eger hegybírája kedden sajtótájékoztatón a hevesi megyeszékhelyen.

“Mindez jó alapot teremt arra, hogy az Európai Unióban is helyt álljon az egri borászati-szőlészeti az ágazat” – hangsúlyozta Dula Bence, amikor Nagy Imrével, a település polgármesterévvel közösen aláírták az önkormányzat és a hegyközség 2004-es együttműködésének kereteit rögzítő dokumentumot.

Mint a hegybíró elmondta: az elmúlt hét évben a gazdák 8,4 milliárd forint értékű szőlőt telepítettek, 17 milliárd forint értékű borászati beruházás valósult meg, a szektor szolgáltatási hétterének megteremtésére 9 milliárd forintot költöttek, illetve 3,7 milliárd forintot fordítottak a borászatra épülő turisztikai fejlesztésekre.

Szántósi Rafael, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere a megállapodás részleteit ismertetve elmondta: az együttműködés keretében az önkormányzat segítséget nyújt az összesen 66 kilométer hosszú – a környező szőlőterületeket behálózó – mezőgazdasági úthálózat karbantartásához.

A hegyközség két hegyőrének munkáját segítendő három mezőőrt alkalmaz a város, illetve az önkormányzat a hegyközséggel egyeztetve készíti el településrendezési tervét.

Ugyanakkor az önkormányzat idei költségvetéséből 7,5 millió forinttal támogatja az egri, borral kapcsolatos fesztiválokat.

Az egri borvidéken 5.274 hektár szőlő ültetvényt tartanak nyilván és mintegy 12 ezer család jut valamilyen jövedelemhez az ágazatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik