Belföld

Bárándy tovább perelne az Irakban lelőtt magyar ügyében

A Magyar Hírlap tájékoztatást kapott a Külügyminisztérium az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől az Egyesült Államok Hadseregének Varga Balázs Péter halálával kapcsolatban lefolytatott vizsgálatáról. Bárándy György úgy véli, az álláspont elfogultság miatt jogilag támadható.

A 82. Légidesszant Hadosztály parancsnoka vizsgálatot folytatott Varga-Balázs Péter magyar állampolgár 2003. november 13-i Ar Ramadiban bekövetkezett halálával kapcsolatban, illetve a Varga Balázs által vezetett kisteherautóban tartózkodó utas és a 82. Légideszant Hadosztály két katonájának sebesülésével kapcsolatos tények tisztázására. A parancsnok arra a következtetésre jutott, hogy az incidensben érintett katonák részéről fegyelmezetlenség vagy szabálysértés nem történt.

A kérdéses napon körülbelül 18.25 óra tájban egy pickup típusú, fehér kisteherautó közeledett nagy sebességgel a közlekedési ellenőrző ponthoz. A jármű nem lassított, a gépkocsivezető pedig figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpákkal felszerelt katonákat. Az egység két figyelmeztető lövést adott le, amelyek közül az egyik vörös csíkot húzó nyomjelző lövedék volt. A kisteherautó nem engedelmeskedett, nem lassított, és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető lövéseket. Az összes körülményt figyelembe véve, az egység ezt a magatartást ellenséges fenyegetésként értékelte. Ennek következtében, ahogy a kisteherautó közeledett a HMMWV típusú járműhöz, az egység négy különböző fegyverből tüzet nyitott rá, hogy megállítsa.

A kisteherautó belerohant a HMMWV oldalába, amely javíthatatlanul megrongálódott. A HMMWV-ban tartózkodó két katona, valamint a kisteherautó utasa megsebesült. Varga úrnak, a kisteherautó vezetőjének fegyverek által okozott sebesülések miatt bekövetkezett halálát a helyszínen megállapították. Földi maradványait egy koalíciós katonai tábor halottasházába szállították, majd az iraki rendőrség onnan továbbvitte az Ar-Ramadi kórházba” – áll a jelentésben nem hivatalos fordítás szerint.


madhatók az amerikaiak

Elfogultságra hivatkozva megtámadható az amerikai hadsereg jelentése Varga-Balázs Péter iraki halálával kapcsolatban – mondta el kedden az MTI érdeklődésére Bárándy György, az elhunyt fiatalember családjának jogásza.  “Abból indulok ki, hogy még nem igen volt olyan, hogy egy hadsereg megállapította magáról, hogy akár szándékosan, akár gondatlanul, de ok nélkül egy embernek a halálát okozta (…) ezt a jelentést abszolút érdekeltek, a saját ártatlanságukban érdekelt személyek vallomása és nyilatkozatai alapján állították össze” – mondta Bárándy György. Hozzátette: azt javasolta Varga-Balázs Péter családjának, hogy az Egyesült Államokban indítsák meg a pert.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik