Belföld

Gyorsítaná a privatizációt az SZDSZ

Magánosítaná az állami vagyon nagy részét az SZDSZ. A kisebbik kormánypárt szerint az állam a legrosszabb tulajdonos, ezért bizonyos kivételektől eltekintve magántulajdonba kell adni vagyonát, még ebben a ciklusban több százmilliárd forintnyit - írja a Magyar Hírlap.

“A legjobb állam is rosszabb, mint a legrosszabb magántulajdonos” – ez volt olvasható a szabaddemokraták új, füstölő gyárkéményekkel ellátott Parlamentet stilizáló plakátján. Magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont – véli az SZDSZ, amely folytatná a privatizációt – jelentette be Kuncze Gábor. A pártelnök azt mondta: “az állami alapfeladatokat ellátó szervezeteken kívül minden állami céget magánosítani kell.”

Kuncze ezzel válaszolt pártja e heti kérdésére: “Mi legyen az állami vagyonnal?” Az SZDSZ szerint a szocialisták véleménye az, hogy a “privatizációra szükség van, de a közszolgáltatást nyújtó cégeket nem szabad eladni”, a konzervatívok pedig úgy vélik, “az állami vagyon eladása az ország kiárusítása”.

Csillag István gazdasági miniszter szerint “amikor volt privatizáció, akkor volt gazdasági növekedés, amikor nem, a pangás időszaka következett”. Csillag a magánosítást az állampolgárokat fogyasztóként és adófizetőként is óvó “kettős védelemmel” képzeli el. A privatizációnak áttekinthető szabályozás mellett, a jövedelmeket és a vállalatok értékét figyelembe véve kell folytatódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik