Belföld

Kökény szerint provokáció az ingyenes gyógyszerekről szóló hír

Tudatos provokációnak nevezte és cáfolta a kormányszóvivő, valamint az egészségügyi miniszter is azt a szombati lapinformációt, hogy a kormány megszüntetné az ingyenes gyógyszereket.

A Népszabadság című napilap szombati számában arról írt, hogy az egészségbiztosító és a gyógyszergyártók közötti informális egyeztetésen felvetődött az ingyenes gyógyszerek megszüntetése, a százforintos receptdíj és a hatósági gyógyszerár bevezetése.

“Hazugság az újabb lakossági gyógyszerterhelésről megjelent lapinformáció”, tudatos provokáció állhat a gyógyszertámogatások csökkentéséről a laphoz eljuttatott információk hátterében – nyilatkozta Gál J. Zoltán az MTI-nek. A kormányszóvivő elmondta: a gyógyszerkassza túllépésének megakadályozásáról napok óta egyeztetések folynak a piac szereplői között, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) kezdeményezésére.

“A kormány olyan kiadásmérséklő támogatást fog támogatni a gyógyszerkassza betartása érdekében, amely a betegekre nem hárít több terhet, azonban a gyógyszerrendelés ellenőrzésével, a gyártói magatartás befolyásolásával állítja meg a gyógyszerköltségek növekedését” – hangoztatta.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: amikor a tárgyalások elkezdődtek, a felek moratóriumot fogadtak el arra vonatkozóan, hogy amíg nem születnek meg az egyezségek, addig nem nyilatkoznak a tárgyalásokról. Ezt nem a kormány és az OEP szegte meg – mondta, hozzátéve: tudatos provokációnak tartja, hogy úgy tüntessenek fel vitában elhangzott javaslatokat, mintha döntés született volna róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik