Belföld

Privatizálják a Magyar Gázszolgáltatót

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) meghirdette eladásra a 4,66 milliárd forint (18,07 millió euró)jegyzett tőkéjű nagykanizsai Magyar Gázszolgáltató Kft. 100 százaléknyi üzletrészét.

Az ajánlatokat március végén kell beadni a pénteken közzétett privatizációs pályázati felhívás szerint.

Az ÁPV Rt. a 2001-ben alapított gázközmű- és földgázszolgáltatással foglalkozó Magyar Gázszolgáltató Kft. 59,89 százalékát, névértéken 2,79 milliárd forint értékű üzletrészt ad el. A többi, 40,11 százalékot az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Rt. (Elmib) megbízásából értékesíti. Az Elmib 100 százalékban az ÁPV Rt. tulajdona, a múlt év nyarán került át az Magyar Fejlesztési Bank Rt-től az ÁPV Rt.-hez, csakúgy mint a Magyar Gázszolgáltató Kft. többségi üzletrésze.

Az eladásra kínált cég saját tőkéje 4,86 milliárd forint. Jellemzően lakossági fogyasztókat lát el. A társaság eszközeinek értéke, ha azt ma építenék meg, megközelítené a 10 milliárd forintot, mondta el Kamarás Zoltán, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója az MTI-Econews kérdésére.

Az eddigi beruházásokhoz képest a bevételek még nem érik el a kívánt szintet, tette hozzá a gazdálkodásra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik