Belföld

Országvizsga: informatikából közepes

Közepesre teljesített Magyarország az unióhoz csatlakozó, illetve a csatlakozásra váró országok mezőnyében az információs társadalomra való felkészülés, a tudásalapú gazdaság kiépítése terén - derül ki az eEurope+ program összegzéséből, amelyet az Európai miniszteri konferencián ismertettek Budapesten.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteki közleménye ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy 2001 júniusában az Európai Tanács göteborgi ülésén fogadták el az Europe+ akciótervet: e terv alapján az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok megfogalmazták azokat a célokat és lépéseket, amelyek révén sikeresen haladhatnak előre az információs társadalom kiépítésében, illetve közelebb kerülhetnek a tagállamokhoz az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások elterjedtsége és használata tekintetében.

Európa vezetői 2000-ben a Lisszaboni Csúcstalálkozón fogalmazták meg az unió számára azt a célt, hogy Európa 2010-re váljon a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává, amely képes a fenntartható fejlődés követelményének teljesítésére, s amely nagyobb társadalmi kohéziót, több és jobb munkalehetőséget biztosít.

A tavaly év végén lezárult eEurope+ program zárójelentését a február 26-27-én Budapesten megrendezett Európai Miniszteri Konferencia az Információs Társadalomról elnevezésű rendezvényen tárgyalták meg az EU, valamint a csatlakozó és csatlakozásra váró országok küldöttei.

A zárójelentés szerint számos területen jelentős előrelépés történt valamennyi, az eEurope+ programot elindító országban. Mindenhol jelentősen nőtt például a PC-, valamint az internet ellátottság, bár a legtöbb országban – köztük Magyarországon – ennek ellenére is jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának.

Ugyancsak jelentékeny előrelépést tett a legtöbb ország a vezetékes hálózatok modernizációja terén. A 13 ország közül Csehország, Ciprus, Málta és Szlovénia 100 százalékban, Magyarország és további két ország 90 százalékban digitalizálta vezetékes hálózatát.

A jelentés szerint Magyarország három területen az éllovasok közé tartozik. A csatlakozó országok közül hazánk a harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottság terén, melynek szintje eléri az uniós országok átlagát.

Jó eredményeket mutathat fel Magyarország a közép- és felsőfokú oktatás infokommunikációs eszközellátottsága terén: a csatlakozó országok közül itt a legmagasabb a 100 diákra jutó számítógépek száma a középiskolákban, a felsőoktatásban pedig megháromszorozódott a 100 diákra jutó PC-k száma az eEurope+ beindulása óta.

Ugyancsak jól teljesített az ország az egészségügy területén: a háziorvosi rendszer személyi számítógéppel való ellátottsága 100 százalékos.

Magyarország ugyanakkor több területen lemaradt a csatlakozó és csatlakozásra váró országok átlagától. Az elmúlt évi dinamikus növekedés ellenére, még mindig itt az egyik legalacsonyabb az internetet használók aránya, illetve az átlagnál kevésbé terjedt el az eBusiness és az eBanking.

A jelentés megállapítja, hogy noha az eEurope+ javította a csatlakozó és csatlakozásra váró országok helyzetét, az eEurope 2005 ezek ellenére is jelentős kihívást jelent majd számukra.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az egyes országok politikájában továbbra is kiemelt helyet kell biztosítani az információs társadalommal kapcsolatos célok megvalósításának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik