Belföld

Javuló magyar kilátásokról szól a Reuters-jelentés

Hosszú idő óta először javultak a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci várakozások: jelentősen csökkent a folyó fizetési mérleg előre jelzett hiánya, kissé nőtt a várt ipari termelési adat és megszűntek a kamatemelési félelmek - írja a Napi Gazdaság a Reuters februári felmérése nyomán.

A megkérdezett előrejelzők szerint azonban várhatóan nem teljesül az államháztartási hiány új célszáma, tovább emelkedtek az inflációs előrejelzések, valamint továbbra is fogós kérdés a forint árfolyama.

A várakozások szerint az államháztartás hiánya – a szerdán véglegesített kiadáscsökkentés ellenére – meghaladja a felfelé módosított, ESA 95 szerint számolt 4,6 százalékos GDP-arányos deficitet. A mintegy 920 milliárd forint helyett ugyanis az elemzők konszenzusa 985 milliárd forint lett, ezen belül 900 és 1084 milliárd forint között szóródtak az értékek.

A gyenge januári inflációs adat (6,6 százalék) nyomán tovább emelkedtek az inflációs várakozások: az átlag 2004 decemberére 6,20 százalék, ez 15 bázisponttal nagyobb a januárinál. Az éves átlagos inflációt 7,1 százalékra várják, ez hatvan bázisponttal nagyobb a januári konszenzusnál és magasabb a kormány 6,0-6,5 százalékos prognózisánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik