Belföld

Észak-déli autópálya Magyarországon át – uniós forrásokból

A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács lobbi tevékenységével európai uniós forrásokkal egészülhet ki a M6-M56 gyorsforgalmi utat is magában foglaló Zsolna-Budapest-Ivándárda közút megépítésének költsége; az útszakasz az európai észak-déli irányú közúti tengelyt részét képezi - mondta az MTI-nek Kékes Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Tájékoztatása szerint a fejlesztési tanács január végi ülésén hozott állásfoglalásában kezdeményezte az Európa Parlament illetékes bizottságánál az európai jelentőségű észak-déli irányú közúti tengely kiegészítését a Zsolna-Budapest-Ivándárda szakasszal, Dél-Dunántúl szempontjából ugyanis kiemelkedően fontos a nemzetközi közúti hálózatokhoz történő csatlakozás.

A bizottság – a kezdeményezést elfogadva – a kiemelt projektek közé már korábban bekerült Gdansk-Zsolna észak-déli közlekedési tengelyt déli irányban meghosszabbítja a Zsolna-Ivándárda, illetve a későbbiekben a Zsolna-Ploce szakasszal, ami lehetővé teszi a Balti-tenger és az adriai térség közötti úthálózat gyorsabb kiépítését.

Az észak-déli közúti vonalnak részét képezi a térségen átmenő M6-M56 gyorsforgalmi út, így – amennyiben a bizottság döntését az Európa Parlament is jóváhagyja – egyike lehet azoknak a prioritást élvező projekteknek, amelyet az EU pénzzel és garanciavállalással támogat.

Európai szinten jelenleg is zajlik a közlekedési folyosók ötévenként esedékes felülvizsgálata, és 2004. közepére kialakításra kerül az Egységes Európai Közlekedésfejlesztési Stratégia. Ennek fő elemét – az Európai Unió jelenlegi 15 tagállamát és csatlakozási tárgyalásokat folytató, illetve hónapokon belül csatlakozó 12 országot érintő – transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) jelenti.

Az ebben szereplő, elsőbbséget élvező közlekedési folyosók, mint súlyponti projektek fejlesztésére az Európai Unió társfinanszírozása vehető igénybe, ennek mértéke 10-30 százalék, amihez az Európai Beruházási Bank garanciavállalása is társul – mondta a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik