Belföld

Repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett a macedón elnök

Meghalt Borisz Trajkovszki macedón államfő, akinek repülőgépe a boszniai Mostar felé tartva eddig ismeretlen okból lezuhant - adta hírül az MTI.

Az SRNA bosznia-hercegovinai hírügynökség jelentése szerint a gépen utazók közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Az államfő gépe Stolac közelében, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyek között zuhant le. A macedón elnök Mostarba tartott egy boszniai adományozó konferenciára.

Borisz Trajkovszki halálhírét Bertie Ahern, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnöke is megerősítette macedón tisztségviselőkkel tartott dublini megbeszélése után. Hozzátette, hogy a tragédia miatt elmarad a macedón kormányfővel csütörtökre tervezett találkozója, amelyen Branko Crvenkovszki macedón miniszterelnök ünnepélyesen átnyújtotta volna országa hivatalos EU-csatlakozási kérelmét. A macedón küldöttség haladéktalanul hazautazik.

Trajkovszki pártjának, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) szóvivője Szkopjéban ugyancsak beszámolt az elnök haláláról. Macedón kormányforrásból származó értesülés szerint a gép fedélzetén összesen 9 ember tartózkodott.

Borisz Trajkovszki repülőgépe Stolac környékén, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyekben zuhant le rossz látási viszonyok között, egyes források szerint sűrű ködben, más források szerint heves viharban. A légiforgalmi irányítók a bosnyák határ közelében veszítették el a rádiókapcsolatot az elnököt és kíséretét szállító kormánygéppel – közölte a Boszniában állomásozó amerikai békefenntartók szóvivője, Ben Thorp százados.

A macedón elnök Mostarba tartott egy nemzetközi adományozó és befektetői konferenciára. (A térségben uralkodó mostoha időjárás miatt Fatos Nano albán kormányfő későbbre halasztotta indulását.) A boszniai rendőrség Mostartól 50 kilométernyire délre találta meg a repülőgép roncsait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik