Belföld

Csökkent az RWE profitja

A nagyságra második német energiaszolgáltató, az RWE csütörtökön 953 millió eurós tiszta nyereséget jelentett tavalyról, 11 százalékkal kisebbet a 2002-es 1,05 milliárd eurónál, a felvásárlások finanszírozási terhei miatt.

Az eredmény megegyezett az elemzői előrejelzésekkel, és jobb volt a vállalati előrejelzésnél, amely 20 százalékhoz közeli visszaesést jósolt.

A társaság bevétele 43,88 milliárd euróra csökkent 46,63 milliárdról, a pénzforgalmi többlete (EBITDA) 17 százalékkal 8,48 milliárd euróra nőtt 7,24 milliárdról, a működési nyeresége 23 százalékkal 5,55 milliárd euróra emelkedett 4,5 milliárdról.

A működési nyereség elsősorban azért nőtt, mert beérnek a harmadik éve tartó áram-, gáz- és vízügyi részesedésvásárlások eredményei, miközben sikerült csökkenteni a költségeket. Az idén már inkább csak szerves növekedést terveznek. Az áram nagykereskedelmi ára tavaly 30 százalékkal nőtt az RWE működési területén.

A német RWE közüzemi szolgáltató előző nap, szerdán bejelentette, hogy eladta a Hochtief építőipari vállalatban lévő többségi, 62 százalékos, 56,1 százalékos szavazattöbbéggel járó részesedését – 39,3 millió részvényt – részvények és részvényre átváltható kötvények formájában. A 986 millió euró bevételt az adósság csökkentésére fordítják, és az ügylet után a fő tevékenységekre való jobb összpontosítás lehetőségét remélik az RWE-nél.

Az RWE nettó adóssága 17,84 milliárd euró volt az év végén, kisebb az elemzői előrejelzéseknél, és jóval kisebb a cég saját, 24 milliárd eurós céljánál. A jövő év végére csütörtökön 17 milliárd eurót jósoltak az RWE-nél, kisebbet a korábban jelzett 20 milliárdnál.

A következő évekre a működési profit évi átlagos 5 százalékos növekedését jósolták csütörtökön a vállalatnál, évi 3,2 milliárd eurós költségcsökkentés eredményeképp, a tiszta nyereség növekedésére pedig, erre az évre, kétszámjegyű százalékos ütemet ígértek, pontosítás nélkül.

Magyarországon az RWE-nek részesedése van a Mátrai Erőmű Rt.-ben, az ELMŰ-ben, az ÉMÁSZ-ban, a Fővárosi Gázművekben, a Ddgáz Rt.-ben, a TI-gázban, a Thames Water révén a Fővárosi Vízművekben és a Fővárosi Csatornázási Művekben, a hulladékkezelésben pedig az RWE Umwelté a debreceni A.K.S.D Kft, az RWE Umwelt Tatabánya, az RWE Umwelt Miskolc és a székesfehérvári Székom Rt. A magyar árampiacon a német E.ON és az RWE részesedése közel 90 százalékos.

Az RWE a német piacon kívül Nagy-Britanniában – 2002. májusban 8,3 milliárd euróért megszerezte a legnagyobb brit energiaszolgáltatót, az Innogyt -, Csehországban – ott a nagyságra harmadik áramszolgáltató az E.ON után -, Magyarországon, Hollandiában, Lengyelországban és Szlovákiában tevékenykedik, az áramon kívül a gáz- és a vízszolgáltatásban is.

Az RWE csütörtök délelőtt 33,25 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,68 százalékkal drágább a szerdai, 32,70 eurós zárónál. Csütörtökön 33,00 eurón nyitott. Csütörtökön 5,22 százalékkal drágább volt, mint az év elején – eddig 33,30-31,60 euró között alakult -, és 23,56 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik