Belföld

Medgyessy Péter: félsiker a közös EP-lista

Medgyessy Péter az elkövetkező időszakban több közvetlen kapcsolatot, találkozót szeretne az emberekkel, hogy az EP-választás kapcsán elmondja érveit, igényeit, üzenetét a nemzeti egységről, az együttműködésről; mint mondta, "ez az út talán sikeresebb lehet, mint a pártokon keresztül".

“A közös európai parlamenti listára tett javaslatom terén félsiker van: a pártok szükségét látják annak, hogy kulturált, normális kampány legyen az EP-választásokra, később Brüsszelben pedig együttműködés alakuljon ki a képviselők között az érdekérvényesítés terén” – közölte Medgyessy Péter, miután részt vett a négy parlamenti párt EP-választással kapcsolatos szerdai budapesti egyeztetésén.

A találkozón az MSZP-t Kovács László pártelnök, a Fideszt Surján László, az MDF-et Dávid Ibolya elnök, az SZDSZ-t Pető Iván ügyvivő képviselte. Medgyessy Péter szerint a közös EP-listára tett javaslata elfogadásával a nemzeti összefogás érdekében ki lehetne húzni a szőnyeget a méltatlan stílus, a mocskolódás alól, és “nem lenne értelme a kampányban egymást szapulni”. Hozzátette: lát előrehaladást az EP-választás ügyében, a pártok “a szándékokban, mögöttes célokban mintha már kezdenék érteni, miért vetettem fel javaslatomat a közös listáról”.

A miniszterelnök közölte: tovább folytatja, amit elkezdett, annak ellenére, hogy “több párt mondta el aggályát” javaslata kapcsán. “Szükség van olyan megoldásra, amelyben erős magyar érdekérvényesítés, -képviselet van, és a kampány az emberekről, az Európai Unióról szól” – hangsúlyozta Medgyessy Péter. A kormányfő szerint azért kell nemzeti egység, mert így lehet a legfontosabb kérdéseket hosszú távra megoldani. Közölte: a pártok nem tehetik meg, hogy az emberek véleményét figyelmen kívül hagyják, “kötelességük megfelelni az elvárásoknak”.

Surján László sajnálattal állapította meg, hogy az egyeztetésen nem támogatták a Fidesz azon javaslatát, hogy a választási listákon azokat tüntessék fel jelöltként, akik a későbbikekben a tényleges képviselői munkát végzik majd. “Úgy gondoljuk, hogy a választók számára ez tisztább helyzetet jelentene” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik