Belföld

Magyar csillagászok új bolygót fedeztek fel

Eddig ismeretlen bolygót fedeztek fel magyar csillagászok – közölte Balázs Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének igazgatója.

A Naprendszertől mintegy 650 fényév távolságban, a Naphoz hasonló csillag körül keringő bolygót az intézet tudományos főmunkatársa, Jurcsik Johanna vezette kutatócsoport fedezte fel; a csoportban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem csillagász szakos hallgatói vettek részt .

Az Ikrek csillagképben található égitest 1,56 nap alatt kerüli meg a csillagot, olyan távolságban, amely a Nap és a Föld távolságának mindössze két százaléka. Az új bolygó a csillag előtt áthaladva annak fényességét néhány százalékkal csökkenti. Tömege az előzetes becslések szerint a Jupiter bolygóénak nyolcszorosa – tájékoztatott az intézet igazgatója.

A felfedezés az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) támogatásával felújított és automatizált svábhegyi 60 centiméteres távcsővel történt. Jurcsik Johanna az MTI érdeklődésére elmondta: méréseik közben, véletlenül találtak rá a naprendszerünkön kívüli planétára február 20-án.

A Föld tömegénél mintegy 2500-szor nagyobb bolygó pontosabb megismerésére március 5-én kezdődnek meg a szuperspektroszkópiai vizsgálatok, amelyet a magyar csoport egyik tagja végez majd el, aki az Egyesült Államokban kutat. A mérések a planéta mozgásáról adnak információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik