Belföld

3,5 százalékkal nőtt a szállítási ágazat teljesítménye

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások tavaly az előző évinél 1,5 százalékkal nagyobb árutömeget szállítottak, az árutonna-kilométerben számított teljesítmény 3,5 százalékkal, 26,7 milliárdra nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Az előző évben 2002-ben a szállítási vállalkozások árutonna-kilométerben számított teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt, a szállított árutömeg 0,7 százalékkal emelkedett a 2001. évihez képest.

Tavaly a távolsági személyszállítás utasszáma 2 százalékkal mérséklődött, utaskilométer-teljesítménye kismértékben emelkedett. A Ferihegyi repülőtér utasforgalma 5 millió fő volt, 12 százalékkal nagyobb, mint az előző évben.

Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 15 százalékkal bővült, a személygépkocsi-park megközelítette a 2,8 millió darabot. Tavaly év végén a szállítási, valamint szállítást kiegészítő tevékenységgel 28 ezer egyéni vállalkozás foglalkozott, 5 százalékkal kevesebb, mint 2002 végén.

A szállítási vállalkozások 2003-ban 199,3 millió tonna árut szállítottak. Közúton és a csővezetékes szállításban 3-3 százalékos volt a növekedés, vasúton 1 százalékkal csökkent az árutömeg. A szállítási teljesítmény összesen 26,7 milliárd árutonna-kilométer volt. A mindössze 4 százalékos súllyal bíró vízi szállítás kivételével minden szállítási mód teljesítménye nőtt: vasúton 3, közúton 4, csővezetékes szállításban 5 százalék volt az emelkedés.

Az előző évhez hasonlóan 2003-ban is a közúti áruszállítás adta az összes teljesítmény 47 százalékát, a vasút részesedése 30 százalék volt. Belföldön sem az árutömeg, sem az árutonna-kilométerben mért teljesítmény nem változott jelentősen, míg a nemzetközi szállítások mindkét mutató alapján 5 százalékkal bővültek. A közúton szállított árutömeg 1 százalékkal csökkent, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítmény 6 százalékkal nőtt.

Budapest-Ferihegy repülőtéren 88,5 ezer járat fordult meg, 13,5 százalékkal több, mint 2002-ben. A repülőtér utasforgalma 12 százalékkal 5 millió főre nőtt. Az utasforgalom döntő része Európán belül bonyolódott. A menetrend szerinti járatok által érintett légikikötők közül Frankfurt, London/Heathrow, Párizs/Charles-de-Gaulle, Amszterdam, München voltak a legkedveltebb desztinációk. A charterjáratoknál a legforgalmasabb viszonylat Monastir, Tel-Aviv, Aqaba, Hurghada, Antalya, Korfu és Tenerife Sur volt.

A helyi tömegközlekedés teljesítménye 2003-ban az előző évi szinten maradt. Tavaly az év végén a közúti gépjármű-állomány meghaladta a 3,3 millió darabot, ebből a személygépkocsik száma közel 2,8 millió volt. Az autók átlagéletkora 11,4 év volt, kismértékben csökkent. A leggyakrabban előforduló gyártmány továbbra is az Opel, a Lada és a Suzuki. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 275 ezer darab volt, 15 százalékkal több, mint 2002-ben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik