Belföld

Tovább emelik a kedvezményes lakáshitel kamatát

Márciustól több bank is tovább növeli a kedvezményes lakáshitel kamatát. Az átlagosan 1-1,5 százalékpontos drágítást a forrásköltségek emelkedésével indokolják - erősítették meg a bankok a FigyelőNet kérdésére a Magyar Hírlap információit.

A FigyelőNet információja szerint a K&H Bank, az Inter-Európa Bank és a Raiffeisen Bank is emeli támogatott lakáshitel-kamatait március 1-jétől, és hasonló intézkedés várható a Budapest Banktól is. Az OTP nem tervez hitelkamat-emelést – tudtuk meg a banktól.

A Raiffeisen Bank a használt lakásokra felvehető állami kamattámogatású 1 éves kamatperiódusú jelzáloghitelét évi 9,1 (jelenleg 7,75) százalékos teher mellett adja március 1-jétől, az új lakások esetében 6,1 százalékról 7,05 százalékra emelkedik az éves kamat mértéke. Az ötéves kamatperiódusú konstrukciók esetében a kamatterhek változatlanok. A Raiffeisen Bank egy csökkentésről is döntött: az új lakásra adható kiegészítő kamattámogatású hitelének kamatát március 1-jétől a korábbi 7,05 százalékról 6,8 százalékra mérsékli.

Az Inter-Európa Bank “Lakáshitel MAX” konstrukciójának éves kamata 2004. március 1-től 7,24 százalék (eddig 6,76); a “Lakáshitel PLUSZ” konstrukció esetében a használt lakás vásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre nyújtott, 1 éves kamatperiódusú hitel éves kamata 2004. március 1-től 9,72 százalékra emelkedik ( az eddigi 8,37-ről). A “Lakáshitel PLUSZ” új lakás vásárlásra, építésre nyújtott, 1 éves kamatperiódusú hitel éves kamata 2004. március 1-től 7,66 százalék lesz (eddig 6,7). A kezelési költség változatlanul évi 1,5 százalék.

A K&H Bank a napokban véglegesíti új kondícióit, de a forrásköltségek drágulása miatt ez esetben is emelésre kell felkészülni. A Budapest Banktól azt az információt kaptuk, hogy amennyiben az állampapírhozamok emelkednek, úgy azt automatikusan beépítik a hitelek kamataiba, ezért a bank ügyfelei márciustól szintén emelésre számíthatnak.

Általános tendencia, hogy a legnagyobb mértékben az egyéves kamatperiódusú hitel ára emelkedik, amely így a kezelési költséggel együtt néhol már évi 11 százalék fölé kúszik.

Tavaszig drágulhatnak a támogatott lakáshitelek, a kamat-csúcs március-április körül érkezhet el, a Magyar Hírlap szerint. A bankoktól kapott információk szerint a következő két hétben egyes támogatott lakáshitelek kamata 1-1,5 százalékponttal emelkedik. A drágulás mögött a jelzáloglevél-források árának emelkedése, illetve a kamattámogatás elszámolásának módszere áll. Az állampapírok év elején tapasztalt hozamemelkedése ugyanis több hónapos csúszással jelenik meg a kedvezményes lakáshitelek árában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik