Belföld

Rendőrségeken vizsgálódik az ombudsman

A Népszabadság értesülése szerint Takács Albert ombudsman a rendőrségen szándékozik vizsgálódni. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalából (OBH) származó információk szerint szándékát szóban már jelezte is néhány rendőrségi vezetőnek, így például Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak.

Az ombudsman nemrég vizsgálta a gyulai tűzoltók munkakörülményeit, és alkotmányos visszásságokat állapított meg; a tűzoltóknak rossz műszaki állapotban lévő kocsikkal és felszerelésekkel kell feladatukat elvégezniük, miközben bérezésük sem megfelelő.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az ombudsmani vizsgálat – a tűzoltókéhoz hasonlóan – a rendőrök munkakörülményeire hivatott fényt deríteni. Úgy értesültünk, Takács Albert górcső alá veszi a gyülekezési törvénnyel kapcsolatos rendőrségi gyakorlatot is. Mint ismeretes, tavaly azt javasolta Lamperth Mónika belügyminiszternek: módosítsák a gyülekezési törvényt, vagy dolgozzanak ki olyan „kapaszkodót”, amelynek alapján a rendőrség eligazodhat a gyakorlatban.

Az OBH munkatársai márciusban kezdődő vizsgálódásaik során a Budapesti Rendőr-főkapitányság mellett több vidéki kapitányságot is felkeresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik