Belföld

Felszökött az adómódosítási láz

Számtalan intézmény foglalkozik az adórendszer részleges vagy teljes reformjával. Szó van az egykulcsos szja-rendszer bevezetéséről, az áfa-törvény módosításáról és az iparűzési adó felváltásáról is.

Több fronton készülődik az új magyar adórendszer. Csillag István gazdasági miniszter évértékelő beszédéhez időzítette az ezzel kapcsolatos első, újdonságnak számító bejelentéseket, de már a Pénzügyminisztériumban és azon kívül is lázas munka folyik, sőt folyt az előző miniszter idején is.

Módosuló áfa-törvény

Ami akár rövidtávon is megvalósulhat a jelenlegi tervekből, az az áfa-törvény módosítása. Az Országgyűlés által tárgyalt, május 1-jétől hatályos áfa-törvény olyan módosításokat tartalmaz majd, amelyek – a gazdasági miniszter szavai szerint – azt szolgálják, hogy „Magyarország a térség pénzügyi, disztribúciós és logisztikai központjává váljon”. Fontos változás lehet a biztosítók és pénzintézetek esetében a közös áfa-alanyiság, valamint a konszignációs vevői készletlehívás. Ha minden igaz, május 1-től – az EU-s gyakorlatnak megfelelően – az állami támogatásból finanszírozott áfa-köteles tevékenység áfá-ja levonható lesz.

Az SZDSZ nevében egyébként Demszky Gábor főpolgármester jelentette be január végén, hogy a liberális párt a kétkulcsos, 5 és 20 százalékos, általános forgalmi adó bevezetését javasolja.

Az iparűzési adó felváltása

Ugyancsak vizsgálja a gazdasági tárca az önkormányzati körökben nagy meglepetést okozó bejelentést, amely szerint az iparűzési adót egy másik adóval váltanák fel úgy, hogy az önkormányzatok forrásai ne csökkenjenek, de a vállalkozások a nyereségadóéval azonos adófilozófiai alapon járuljanak hozzá a települések gyarapodásához. Hasonló elv alapján történt már korábban is adótörvény-módosítás, így vált csökkenthetővé az adóalap az iparűzési adó 25 százalékával.

Magas állami sarc

Közép-Kelet-Európán belül Magyarországon sarcolják meg a legjobban a személyi jövedelmeket, ami nem a kulcsok százalékos nagysága miatt van így. A környező országokban legalább a magyarországi éves jövedelem kétszerese esetén éri el a legmagasabb adókulcsot a delikvens.

Egykulcsos szja – a szlovák példa

Szlovákia példáján felbuzdulva ugyancsak szó van az egykulcsos szja-rendszer bevezetéséről is. Bár északi szomszédunknál még nem dőlt el végérvényesen, hogy sikeres volt-e a versenyképesség növelését célzó adóreform, Csillag István egy szerdai rádióinterjúban úgy nyilatkozott: a Versenyképesség Tanács vizsgálja a rendszer hazai megvalósíthatóságát.

A nemrég felállított tanács azonban nem az egyetlen, amely az egykulcsos szja-rendszer bevezetésének lehetőségét vizsgálja. A Világgazdaság szerdai cikke szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Pénzügyminisztériumon kívül működő civil adótanácsadói testületet a szocialista frakció egy munkacsoportját, valamint a munkaadók és az érdekképviseletek szakértőit is felkérte, segítsenek a jövőbeli adórendszer kialakításában.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik