Belföld

Elégedetlen romák rendőröket támadtak meg

Egy áruház kifosztása során verekedés tört ki mintegy 400 szlovákiai roma és a kiérkező rendőrök közt - számol be a Der Standard című osztrák napilap.

A kelet-szlovákiai Trebisov városában komoly összetűzés alakult ki a romák és a rendőrök közt. Az áruházi fosztogatás miatt kivonuló rendfenntartókat kövekkel és üvegekkel dobolták meg a romák, akik a szociális támogatások megvonása miatt ilyen módon akarták kinyilvánítani elégedetlenségüket.

A hátrányos helyzetben élők számára komoly csapást jelentett, hogy a szociális támogatások mértékét januártól felére csökkentette a szlovák kormány. A romák országszerte tiltakozó akciók szervezésébe kezdtek. “Elsősorban nem a segélyek emelését követeljük, hanem a munkához jutás lehetőségét akarjuk elérni” – nyilatkozta a roma szervezet egyik vezetője.

A szlovák kormány célja a támogatások csökkentésével éppen az volt, hogy a hosszú távú munkanélküliséget csökkentse és munkára ösztönözze a segélyből élőket. A kormány – amely egyelőre pusztán rendőrségi ügynek tekinti az élelmiszerüzletek fosztogatását – ma vitatja meg az ügyet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik