Belföld

Élénkülő gazdasági kapcsolatok Kuba és az USA közt

Kuba egy millió dollárért állattakarmányt importál az amerikai Iowa államból és részben ennek a hatására a szigetország tovább erősítette helyét az Egyesült Államok legnagyobb élelmiszerexport piacainak a listáján, ahol a 35.

Az Alimport kubai élelmiszerexportáló és -importáló cég elnöke bejelentette, hogy 10 ezer tonna takarmányt importálnak a Midwest Grain Processors-tól.

A kubaiak által most bejelentett ügylet már a sokadik azóta, hogy az amerikai mezőgazdasági termelők lehetőségek kaptak a közvetlen kereskedésre a szigetországgal, amelyet amerikai kereskedelmi embargó sújt.

Egy 2000-ben hozott törvény lehetővé teszi amerikai mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítését Kubának, de csak ha készpénzzel fizet a szállításokért.

A törvény életbe lépése előtt Kuba az utolsó volt az amerikai mezőgazdasági exportpiac listán, ahol tavaly már a 35. volt.

Kuba ma már több amerikai mezőgazdasági termékek vásárol, mint több más, az Egyesült Államokkal rendezett kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező térségbeli ország, így Costa Rica, Honduras, Panama vagy Peru. Többet importál továbbá Portugáliánál, Dél-Afrikánál, Dániánál vagy Svédországnál.

Az Alimport vezetője azt mondta, hogy Kuba tavalyi amerikai mezőgazdasági importja 343 millió dollárt tett ki.

Kuba 120 ezer tonnára növeli az amerikai baromfiimportot
Kuba idén növeli amerikai baromfiimportját annak ellenére, hogy négy amerikai szövetségi államban is kimutatták a madárinfluenzát és a világ több országa megtiltotta az amerikai csirke és tojás behozatalát.

Kuba az amerikai baromfiipar 8. legjelentősebb exportpiaca.

Az Alimport kubai élelmiszerimportáló és exportáló cég elnöke azt mondta, hogy Kuba néhány amerikai szövetségi államból korlátozza a vásárlásokat a madárinfluenza miatt, de a döntő többség kapcsán nincs gond.

Pedro Alvarez közölte: Kuba idén 120 ezer tonna amerikai baromfit importál. A szigetország tavaly 37,2 millió dollár értékben több mint 74 ezer tonna baromfit vásárolt az Egyesült Államoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik