Belföld

Jönnek a szlovákok

Az EU május 1-jei bővítése után a szlovák munkavállalók előtt megnyílik a cseh, a magyar és a lengyel munkapiac - írta a szlovák Pravda című lap hétfőn.

Szlovákiának kölcsönösségi megállapodása van a szomszédos országokkal, és a helyzet a belépés után még sokkal egyszerűbb lesz – írta az újság, Szlovákia és szomszédai munkapiaci helyzetének változásait elemezve az EU-belépéssel összefüggésben.

Az új EU-tagtársaknál való munkavállalásra ugyanaz a rendszer vonatkozik majd, mint amelyben Csehországgal állapodott meg Szlovákia, vagyis az engedélyek nélküli munkavállalás. A munkapiacok kölcsönös megnyitása automatikus lesz, bármilyen korlátozást csak az Európai Bizottság jóváhagyásával lehet bevezetni.

– Minden ország figyeli a helyzetet, és, ha szükséges, folyamodhat korlátozásokért – idézte a Pravda a magyar munkaügyi miniszter, Burány Sándor ezzel kapcsolatos véleményét. A magyar miniszter szerint azonban “nem szükséges a kérdéssel most foglalkozni” – írta a Pravda.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – országai között nem várható nagyobb munkaerőmozgás, bár néhány cseh illetékes már aggodalmát fejezte ki az esetleges lengyel és szlovák tömeges munkavállalási szándék miatt. Szlovákia – a szlovák munkaügyi minisztérium szerint – figyelemmel kíséri a munkapiacot, de a lengyel munkavállalók tömeges beáramlásának veszélyét “megalapozatlannak” tartja.

Ugyanakkor a jövendő magyar EU biztos, Balázs Péter szerint a viszonylag mozgékony munkaerő Dél-Szlovákiából valószínűleg nem Németországban keres majd munkát, hanem Magyarországon – írta a szlovák lap. Az esztergomi Suzuki gyár – a szlovák határ magyar oldalán – 300 szlovák alkalmazottat is foglalkoztat, és nem fogadná szívesen, ha Magyarország korlátozásokat vezetne be – írta szlovák Pravda.

Másfelől a magyar munkaügyi miniszter maga is elismerte, hogy ha sok magyar orvos és ápolónő talál munkát a jelenlegi uniós államokban, üdvözölnék, ha helyükre a szomszédos országokból érkeznének munkavállalók – írta a szlovák újság hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik