Belföld

Szoros küzdelemben nyert John Kerry Wisconsinban

John Kerry szenátor győzött az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért vívott küzdelemnek az északi Wisconsin államban kedden megrendezett fordulóján, de meglepetésre alaposan megszorongatta őt John Edwards észak-carolinai szenátor, míg Howard Dean vermonti exkormányzó mögöttük lemaradva a harmadik helyen végzett.

A massachusettsi szenátor 39, Edwards 35, Howard Dean pedig a voksok 18 százalékát kapta a wisconsini előválasztáson. A győzelem az győzelem – mondta John Kerry, aki az eddigi 17 közül immár 15 államban diadalmaskodott.

John Edwards viszont abban reménykedik, hogy váratlan jó szereplésével a további küzdelmet kettőjük párharcává teheti a március 2-i “szuperkedden”, amikor egyszerre tíz államban tartanak előválasztást, köztük olyan népes államokban, mint New York, Kalifornia vagy Ohio és összesen 1151 delegátusról döntenek, amely több mint fele annak, mint mennyire a Demokrata Párt július végi bostoni jelöltállító kongresszusán a jelöltség elnyeréséhez szükség lesz. A kongresszuson 4322 delegátus vesz részt, a győztesnek 2162 voksot kell összegyűjtenie.

John Edwards wisconsini sikere részben annak is köszönhető, hogy az előválasztás ebben az államban nyitott, bárki részt vehet rajta.

A felmérések szerint minden tíz szavazó közül hat volt bejegyezett demokrata párti szavazó, három független, egy pedig republikánus. Edwards több időt töltött Wisconsinban, mellette állt ki az állam legnagyobb példányszámú napilapja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik