Belföld

Megkezdődött a 2. blokk főjavítása a paksi atomerőműben

A tavaly áprilisi üzemzavar miatt leállított 2. blokki főjavítás hétfőn újra megkezdődött a paksi atomerőműben - közölte szerdán az engedélyt kiadó Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

“A kialakult helyzetre való tekintettel új eljárást kellett indítani” – mondta Lux Iván, az OAH vezérigazgató-helyettese. Tájékoztatása szerint az egyébként négyévente szokásos főjavítás engedélyezésekor a 2. blokk esetében megfontolás tárgya volt a reaktor radioaktív szennyezettsége, és az, hogy a szerkezeti elemek lerakódásokkal terheltek csakúgy, mint a fűtőelemek, amelyeket tisztítani kellett.

Az OAH főigazgató-helyettese az MTI kérdésére azt is közölte: a főjavítás befejezése nem jelenti azt, hogy a 2. blokk automatikusan újraindítható, ahhoz újabb engedélyezési eljárást, vizsgálatokat kell lefolytatni.

A Paksi Atomerőmű Rt. tájékoztatási központjának megbízott vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a főjavítás befejezése április elejére várható, illetőleg a munkálatok folytatódnak a többi blokk éves karbantartásaival. Az atomerőmű 2. blokkjában 2003. április 11-re virradóan a négyévente rendszeres főjavítás során a fűtőanyag-kazetták tisztításakor a tisztítótartályban tárolt elemek a nem megfelelő hűtés következtében megrongálódtak. Az eseményt a nemzetközi skála alapján súlyos üzemzavarnak minősítették.

A 2. blokk főjavítását leállították, a sérült elemek és a tartály eltávolítására pályázatot írtak ki. A helyreállítással az orosz TVEL konzorcium szakembereit bízták meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik