Belföld

Májustól új munkaszüneti nap jöhet

Elképzelhető, hogy az uniós tagállamokhoz hasonlóan Magyarországon is munkaszüneti nappá nyilvánítják az Európa-napnak elnevezett május 9-ét - írja a Népszabadság. Az ünnep munkaszüneti napként bevezetése azonban alapvetően a szakszervezetek és a munkaadók megegyezésén múlik – tette hozzá Burány Sándor miniszter.

A szakszervezetek természetesen örömmel üdvözölnék az újabb munkaszüneti napot, amelyből jelenleg tíz szerepel a naptárban: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Igaz, idén több is vasárnapra esik közülük.

Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke azt mondta: egyetértenek az éves munkaidő alap csökkentésének azzal a módjával, hogy növekedjen a fizetett ünnepnapok száma, de fenntartják elvárásukat a heti 40 órás törvényes munkaidő 38 órára csökkentéséről. Továbbra se mondanak le arról sem, hogy december 24-ét, a karácsonyt közvetlenül megelőző napot is nyilvánítsák fizetett munkaszüneti nappá. Az érdekvédő elárulta: az Országos Érdekegyeztető Tanács legközelebbi ülésén kezdeményezik: az uniós csatlakozás előestéjét, április 30-át ez évben – tehát egy alkalommal – nyilvánítsa a parlament szabadnappá. Ezt a javaslatot az indokolja, hogy a csatlakozás napja, május elseje idén szombatra esik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik