Belföld

Javult a fővárosi ingatlanpiaci index

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. által közösen készített fővárosi ingatlanpiaci index értéke mínusz 18,3 pont volt tavaly a negyedik negyedévben, ami közel hatpontos javulás az előző negyedévhez képest, és 2,2 ponttal magasabb az egy évvel korábbi indexnél.

Tavaly az utolsó negyedévben az ingatlanpiacon meghatározó volt a lakóingatlan és telekpiacokon régen nem látott aktivitás – mondta Akar László, a Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A lakáspiacot a kormányzati intézkedések jelentősen befolyásolták, azok hatására sokan a 2004-re tervezett vásárlásaikat előrehozták.

Akar László elmondta: az idén a legnagyobb árnövekedést az építési telkeknél várják, ahol az átlagos árnövekedés 15 százalék is lehet. Az új lakóingatlanok esetében a költségek és a telkek árának növekedése miatt 9 százalékos áremelkedést várnak, míg a használt lakások értéke a várható inflációval megegyezően 6 százalékkal nőhet.

Az üzlethelyiségek esetében 2004-re 7 százalékos, a raktáraknál és üzemcsarnokoknál 6 százalékos drágulást prognosztizálnak.

Akar László elmondta, hogy tavaly az év utolsó negyedévében az emelkedés az üzlethelyiségek kivételével valamennyi szférában bekövetkezett, az azonban még bizonytalan, hogy a javulás tendenciája megmarad-e.

A fővárosi irodapiacon 2003. negyedik negyedévében mérsékelt volt a piaci aktivitás. A tavaly átadott új építésű irodaállomány mennyisége jelentősen elmaradt a 2002-es szinttől.

A budapesti irodapiacon a kínálat még jelentősen meghaladja az igényeket, ezért a bérleti díjak évek óta tartó csökkenése tavaly is folytatódott. A piaci szereplők azonban úgy vélik, hogy a tavalyi év volt a hullámvölgy alja, mivel további engedményekre nem hajlandók sem a beruházók, sem az irodatulajdonosok.

Az irodapiacon ugyanakkor problémát okoz, hogy a kínálat általában a nagy bérlők igényeit elégíti ki, ezért a kis- és középvállalatok sokszor nem találnak megfelelő irodát.

Az üzlethelyiségek piacán 2003-ban továbbra is azok a bevásárlóközpontok és üzletközpontok voltak a legsikeresebbek, amelyek frekventált helyen voltak.

Akar László elmondta: a budapesti bevásárlóközpontok piaca már telítettnek tűnik, így ezek a beruházások már inkább a vidéki nagyvárosokat jellemzik.

A lakóingatlanok piacán az elkövetkezendő egy évben egyre nagyobb versenyre számítanak a kínálati oldalon a kereslet visszaesése miatt.

Akar László szerint sokan előrehozták tervezett lakásvásárlásukat, ezért a lakóingatlan piacon a kamatok csökkenése sem hozhat fellendülést. A kutató hozzátette azt is, hogy egy számjegyű jegybanki kamatra az elkövetkezendő egy évben nem is lehet számítani.

“A nagy beruházókat ugyanakkor nem zavarják a magas forintkamatok, mivel az euróban kiadott ingatlanjaikat árfolyamkockázat nélkül nyugodtan tudják az alacsony kamatozású devizahitelekkel fedezni” – mondta Báthory Balázs, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik